Raadsveld met spektakelstuk Tryater terug naar Friese roots

LEEUWARDEN - Actrice Anna Raadsveld keert, na haar studie aan de Toneelacademie in Maastricht en jaren van acteerwerk in Amsterdam, terug naar haar Friese roots. Voorheen woonde ze in Leeuwarden en vond haar acteerambities bij jeugdtheaterschool MEEUW. Vanaf 28 maart is ze te zien in het nieuwe spektakelstuk van Tryater in Zalen Schaaf.

Anna verliet Amsterdam onlangs voor Pingjum: ,,De randstad is leuk, maar ook zo druk. Heel vermoeiend.” Vlak na haar verhuizing kwam ze bij Tryater binnenlopen, waar het direct heel vertrouwd aanvoelde. ,,Ik kwam meteen bekenden tegen, oud-studiegenoten waarmee ik op de toneelacademie heb gezeten. Al snel vroeg Tamara Schoppert (regisseur, red.) of ik aan Trouwerijen en rjochtsaken, ensfh. wilde meewerken - auditie hoefde niet eens!” 

Die aangename verrassing maakte het verschil tussen randstad en Friesland nog duidelijker. ,,In de randstad moet je meer deuren door. Hier is het meer open, gemoedelijker. En bij Tryater zijn ze goed bezig met nieuw talent. Het klimaat voor makers is hier enorm verbeterd.” 

Ook Tryater zelf gaat met de nieuwe voorstelling terug naar haar roots: in de jaren zestig en zeventig hield Tryater kantoor in Schaaf en gingen voorstellingen er in première. ,,Schaaf is zó’n toffe plek. Heel karakteristiek, de perfecte plek voor Trouwerijen en rjochtsaken, ensfh. Deze locatie voegt zoveel toe aan het verhaal. Met de kostuums en vormgeving: alles klopt.”

De voorstelling is daarmee een hele beleving. ,,De karakters zijn rauw, eerlijk en komen uit een hele andere bubbel dan die je misschien gewend bent. Ik kan me echt helemaal uitleven in deze rol. En het is zó enorm geestig.” Het oorspronkelijk Vlaamse stuk is naar het zelfverzonnen ‘Volksfries’ bewerkt door Peter Sijbenga. 

Naast deze voorstelling volgt Anna het schrijverstraject van Tryater om haar skills als theatermaker te verbeteren. ,,Ik vind het heel tof om met de Friese taal te spelen. Fries heeft iets unieks, het is goed dat dit op het podium staat. Het is mooi om in het theater verschillende talen te horen, waaronder Fries.”

Anna is vanaf 28 maart tot en met 20 april te zien in de voorstelling Trouwerijen en rjochtsaken, ensfh. in Zalen Schaaf, samen met onder anderen acteurs Aly Bruinsma en Joop Wittermans. Tijdens de speelperiode zijn er op donderdagen en vrijdagen oortjes aanwezig met Nederlandse vertaling voor wie het Fries minder goed verstaat. Kijk voor meer informatie en tickets op www.tryater.nl. 

Tekst: Martin van der Meer