Organisatie zonnepont eert kapitein met Boskerpaad

SUWÂLD – Het pad naar de kiosk en zonnepont Schalkediep in Suwȃld heeft sinds vrijdagavond 15 maart officieel een naam: Boskerpaad. Met de naamgeving wordt het jarenlange vrijwilligerswerk van het echtpaar Bosker in herinnering gehouden.

In restaurant De Grote Wielen nam Okko Bosker te midden van een kleine zeventig vrijwilligers en hun aanhang op afgelopen vrijdag, na maar liefst een kwart eeuw, afscheid als voorzitter van de Stichting Zonnepont Schalkediep. Zijn functie is overgenomen door Jan van der Wal. De organisatie nam in 1995 ’s werelds eerste autonoom op zonne-energie voortgedreven pont in gebruik voor het overzetten van passagiers over het Prinses Margrietkanaal. Van meet af aan fungeerde Okko Bosker hierbij als het boegbeeld, terwijl hij zich tevens al die jaren als kapitein inzette. Zijn recent overleden echtgenote Wil regelde aldoor de bevoorrading van de kiosk en verleende daarnaast talrijke hand- en spandiensten om alles soepel te laten verlopen.

Zoete inval
Inmiddels worden er jaarlijks zo’n twintigduizend wandelaars en fietsers overgezet. De kiosk wordt in het zomerseizoen ook door talrijke mensen uit vooral het midden en noorden van Fryslȃn bezocht die aan de waterkant gewoon even willen genieten van de serene sfeer. Bijzonderheid hierbij is de laatste jaren het nestelen van een zeearendpaar in de directe nabijheid geweest die ook talrijke vogelspotters lokte. Ondanks alle drukte heeft de stichting kans gezien de pont een kwart eeuw in de vaart te houden met uitsluitend vrijwilligers als kapitein of als gastvrouw in de kiosk.