Dertig jaar in het vak: 'Het blijft verbazingwekkend'

LEEUWARDEN - De Vlaamse broers Raf en Mich Walschaerts (Kommil Foo) hebben weinig nodig om hun publiek een memorabele avond te bezorgen: een piano, een gitaar, een viool en hun karakterstemmen. Binnenkort staan de twee in De Harmonie.

Na dertig jaar onafgebroken theater maken en spelen is het hoog tijd om van al dat moois een nieuwe cabaretvoorstelling te scheppen: Oogst. Intiem, zonder circus, met hun mooiste liedjes en sterkste verhalen. 

Hun vorige voorstelling ‘Schoft’ kreeg vier sterren: ,,Een toonbeeld van theatrale balanceerkunst, waarin hoogst lachwekkende verhalen, dialogen, een zingzegnummer en een handvol visuele effecten wonderbaarlijk goed samengaan met de soepel strelende liedjes.”

Mich vertelt over zijn broer: ,,Wat Raf heel goed kan is vertellen. Hij heeft niet veel nodig om mensen aan zijn lippen te laten hangen. En daarbuiten, ik ken geen enkele maker die zo gedreven is als Raf. Nog niet in de verste verte. Hij is ongelooflijk gepassioneerd. Ik ben eerder introvert, de rustige, hij is meer de flapuit, neemt geen blad voor de mond.” Tijdens een voorstelling vullen de twee elkaar perfect aan.

,,We kennen elkaar vanzelfsprekend door en door. Dertig jaar samen schrijven, samen schrappen en duizenden voorstellingen spelen, kun je niet uitwissen. Maar we hebben ook ieder ons eigen privéleven. En daar praten we alleen over als er echt problemen zijn en er geholpen, gesteund of getroost moet worden.”

Wanneer je al dertig jaar bezig bent met het maken van voorstellingen, is er een moment waarop je gaat denken ‘houdt het hier misschien op?’. De broers denken daar wel eens over na: ,,We zijn niet bang om het te verleren, maar misschien wel telkens bang dat het wonder zich deze keer niet zal voltrekken. Een voorstelling die zichzelf schrijft, een verzameling materiaal dat plots samenhang vertoont: het blijft verbazingwekkend, zelfs voor ons.”

Donderdag 28 maart zijn de broers te zien in De Harmonie. Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl