Leeuwarder Leeuwtje voor Bearn Bilker

LEEUWARDEN - Burgemeester Ferd Crone reikte woensdagavond 13 maart, voorafgaand aan een Nassau-lezing in het Historisch Centrum Leeuwarden, het Leeuwarder Leeuwtje uit aan Bearn Bilker.

Bilker ontving deze gemeentelijke onderscheiding omdat hij Leeuwarden al jarenlang promoot met zijn rijke historische kennis van de geschiedenis van de stad. Hiermee geniet hij landelijke bekendheid, waarbij Friesland en Leeuwarden en de band met de Oranje-Nassaus vaak centraal staat. Waar mogelijk is Bilker op dit gebied initiator, promotor, verteller, rondleider, trekker, duwer en publicist.

Befaamd zijn zijn rondleidingen door de binnenstad, al dan niet thematisch, waarbij het bezichtigen van de muurschildering van Maria Louise niet mag ontbreken. Van deze muurschildering, inclusief stamboom, mag Bilker geestelijk vader genoemd worden. Het geheel is in 2015 ter ere van het Maria Louise-jaar onthuld door Koning Willem-Alexander.

Naast bovenstaande heeft Bilker talloze publicaties geschreven en is hij jarenlang wethouder in de gemeente Leeuwarden geweest.