Team Piter Jelles wint finale NK SPA 2019

BREDA - Twee teams van OSG Piter Jelles deden dinsdag 12 maart met succes mee aan de landelijke finale van de NK ScholenPloegenAchtervolging (NK SPA) in Breda.

Het meisjesteam dat meedeed in de categorie 'tot en met veertien jaar zonder licentie’ mocht zich na een spannende dag Nederlands kampioen noemen. Het team dat uit jongens en meiden bestond, maar meedeed in de categorie ‘jongens tot en met veertien jaar met wedstrijdlicentie’, werd knap vierde.

Na de voorronde in Thialf op 6 februari jongstleden gingen twee van de vier Piter Jelles-teams door naar de landelijke finale. Docent en ‘team captain’ Harry Verhaar was erbij: ,,Het team dat uiteindelijk gewonnen heeft, stond na de eerste omloop nipt bovenaan. Na de tweede omloop zakten ze naar plek drie, maar de top-4 ging door naar de finale. Ze hadden het beste voor het laatst bewaard en piekten op het juiste moment." Het mixteam dat vierde werd in een andere finale bewees dat niet alleen snel schaatsen, maar ook standvastig zijn je ver kan brengen. Verhaar: ,,De concurrentie viel letterlijk om, waardoor zij vlak voor de finale van plek vijf naar plek vier opschoven en dus een finale mochten rijden. Hier reden zij hun beste tijd van de dag, maar een hogere notering leverde dat helaas niet op. Desondanks enorm knap aangezien ze uiteindelijk het hoofd moesten buigen voor veel grotere jongens en zij een team waren van jongens én meisjes.” 

Leerlingen van diverse scholen
Het winnende team bestond uit vier leerlingen van !mpulse Leeuwarden: Anna van der Lei, Jeska Everhard, Quirine Wortel en Sinne Brouwers. Het mixteam bestond uit leerlingen van Leeuwarder Lyceum, Montessori High School en !mpulse Leeuwarden: Eke van der Meulen, Rinze Koenen, Lotte Donderwinkel en Jurgen Zomermaand.

NK ScholenPloegenAchtervolging
Met bijna 2.000 deelnemers is het NK SPA het grootste schaatstoernooi van Nederland. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs strijden om de nationale titels in verschillende categorieën. Ploegen van maximaal vier rijd(st)ers en een coach worden ingedeeld op leeftijd, geslacht en het al dan niet in het bezit zijn van een wedstrijdlicentie.