Sociale media censureren theatervoorstelling Tryater

LEEUWARDEN - De nieuwste voorstelling Trouwfeesten en processen, vuile hoeren, bedriegers, slechte ouders, onnozele kinderen enzovoorts tot in het einde der tijden van Tryater wordt door Facebook en Instagram gecensureerd vanwege het woord ‘hoeren’.

De voorstelling is een Friestalige variant op het gelijknamige stuk van de Vlaamse theatermaker Arne Sierens: een volkse komedie, die op humoristische wijze het stigmatiseren en veroordelen van elkaar aanstipt. Het stuk wordt geregisseerd door Tamara Schoppert, met Joop Wittermans, Aly Bruinsma, Eelco Venema, Anna Raadsveld, Rik Witteveen en Robin Bodde als de zes kleurrijke personages die sneller praten dan ze denken. En die net zoveel van elkaar houden als dat ze elkaar dwarszitten. De excentrieke karakters zijn zowel humoristisch als schrijnend tegelijk.

Meerdere malen probeerde Tryater op sociale media het stuk onder de aandacht te brengen, maar de advertenties zijn tot op heden steeds geweigerd wegens aanstootgevend taalgebruik.

Trouwfeesten en processen, in het Fries Trouwerijen en rjochtsaken, ensafuorthinne gaat 28 maart in première in Zalen Schaaf te Leeuwarden en wordt daar tot en met 20 april opgevoerd. Kijk voor meer informatie op www.tryater.nl.