GE.ZICHT, de nieuwe expositie in Galerie ArtBrut058, geopend

LEEUWARDEN - De opening van de nieuwe expositie GE.ZICHT met werk van Friese 'special arts' kunstenaars werd op zaterdagmiddag 9 maart in Galerie ArtBrut058 verricht door Anke Meijer, bestuurder van Stichting Zorg op Maat.

Onder grote belangstelling hield Meijer het openingswoord: ,,Dat kunst in ieder geval ontroering en verbinding brengt is wel duidelijk. Die verbinding is er tussen alle kunstenaars uit verschillende organisaties. Zo zijn er deelnemers van Talant Franeker, Mind-UP Leeuwarden en Franeker, Nieuw Toutenburg Noardburgum, Smoel Kunstwerkplaats en van de eigen organisatie Zorg op Maat. En deze keer doen ook kinderen mee aan de expositie. Het is kunst met een gezicht.” 

Erik van Houte, cultuurcoach bij basisschool Aventurijn in de wijk Oud Oost Leeuwarden, vertelde hoe de school bijgedragen had aan deze expositie. De leerlingen uit groep 5 en 6 kregen de opdracht drie gezichten te maken met de materialen hout, textiel en afval (plastic). Deze drie gezichten moesten verschillende emoties uitbeelden. Lisa en Milano kregen het woord en vertelden de bezoekers welke gezichten en emoties zij met welke materialen uitgebeeld hebben (zie foto). 

Mensen een gezicht geven
Portretten, daar denkt men het eerste aan als men het woord ‘gezicht’ hoort. Deze worden hier ook het meest tentoongesteld. Toch hadden de coördinatoren (Wilma Koole en Bettie Spits) ook gedacht aan vergezichten of dorpsgezichten bijvoorbeeld. Het was breed van opzet. Stiny Monkelbaan exposeert nu opnieuw met een aantal portretten die ze in 2003 – 2005 geschilderd heeft voor haar afstudeerproject bij Minerva. Ook kreeg ze hier toen nog een beurs (Stadstipendium) voor. Zij schilderde mensen met een psychosegevoeligheid. ,,Deze groep mensen komt vaak in de vergetelheid omdat ze niet zo actief en zichtbaar zijn in het openbare leven. Op deze manier wil ik ze weer letterlijk en figuurlijk een gezicht geven.” Clarissa: ,,Voor mij is het belangrijk hier te hangen, zodat mijn werk gezien en gewaardeerd wordt en daardoor voel ik me een normaal mens.”
 
Rustig en warm
Ook Willem Pieter Fieggen exposeert hier. ,,Ik ben trots op mezelf dat ik hier dit portret mag tentoonstellen. Het is een bevestiging van mijn artisticiteit. Het is geen bestaand iemand die ik geschilderd heb. Het ontstond uit het idee dat de vrouw lekker ingepakt was met de shawl, dat leek mij wel lekker rustig en warm.”

Galerie ArtBrut058 is een intiatief van Stichting Zorg op Maat en biedt een podium voor pure kunst. Dit is kunst gemaakt door mensen met een beperking, met een eigen vormtaal en thematiek. Wilma: ,,De kunst van kinderen is ook puur in die zin dat het geheel ontsproten is uit de kinderen zelf en niet vanuit een bepaalde stroming of techniek uit de kunst ontstaan is.” De galerie is een plek waar kunst, cultuur, ontmoeting en zorg centraal staan en waar ook mogelijkheden zijn om aan het werk te gaan. Wil je meedoen aan één van de workshops bijvoorbeeld onder begeleiding van een plaatselijke kunstenaar of wil je meer informatie over iets anders? Kijk dan op www.galerieartbrut058.nl of op de Facebookpagina van Galerie ArtBrut058 of kom langs aan de Boerhaavestraat 3.

Tekst: Jantsje Walstra