‘Ik heb doorgepakt en aan mijzelf gesleuteld’

LEEUWARDEN - Rapper Fresku bewijst met zijn voorstelling ‘Welkom bij de Fresku Show’ dat rap en theater prima samengaan. Sterker nog, het zorgt voor een vernieuwend stukje cabaret.

Fresku is een geboren verhalenverteller. Daarom moest er een nieuw programma komen: ‘Voordat het te laat is’. Op donderdag 21 maart is de rapper te zien bij Stadsschouwburg De Harmonie.

Verrassing bleek zijn belangrijkste wapen; net als Fresku het publiek heeft meegesleept in een kwetsbaar, hartverscheurend verhaal, duikt er een absurd typetje op dat je met een hilarische en schaamteloze monoloog uit dit gevoel haalt. Daarnaast wekt hij de indruk zelf ook niet precies te weten wat er het volgende moment in zijn voorstelling gaat gebeuren. Wat hij wel weet, is dat het theater dé plek is waar zijn talent en soms onnavolgbare gedachtenspinsels het best tot zijn recht komen. Ook weet hij dat hij nog veel verhalen moet vertellen; over vaderschap, liefde en mannelijkheid. Daarom moest er een nieuw programma komen. Voordat het te laat is.

Sinds 2008 maakt Fresku muziek. De overstap van rap naar cabaret ging echter niet van een leien dakje. ,,Ik ben eind 2016 voor het eerst het theater ingegaan met ‘Welkom bij de Fresku Show’. Ik was bloednerveus. Ik weet nog dat ik in Veldhoven stond – in de kleine zaal, omdat men het niet vertrouwde. Die zaal verkocht net uit. Door mijn eigen nervositeit – het theater kent een hele andere dynamiek – kreeg ik een paar slechte kritieken. Vanaf dat punt heb ik echt doorgepakt en aan mijzelf gesleuteld. De zaalbezetting ging fors omhoog met als gevolg dat de show wegens succes werd verlengd.”

De helft van zijn publiek bestaat uit de vaste theaterbezoekers die het interessant vinden om iets nieuws te ontdekken. De andere helft is vertrouwd met Fresku, maar niet met het theater. Dit zorgt voor een hele nieuwe dynamiek, waar Fresku op in moet spelen. ,,Dat biedt mij de kans om het publiek te laten zien dat ik ook kan improviseren.”

Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl