Soof de musical: ode aan onvolmaaktheid

LEEUWARDEN - Soof is een chaotische veertiger die haar gezin draaiende probeert te houden, naast haar baan als cateraar. Haar huwelijk staat onder behoorlijke spanning. Helemaal als ze Winston ontmoet die haar ineens aandacht geeft.

Ze is op kookles geweest, geeft Maike Boerdam, zij speelt Soof, toe: ,,Mijn kookleraar dacht dat hij een onhandige tante in zijn keuken kreeg, maar het viel gelukkig mee. Ik kan ook wel koken, want een recept volgen is niet zo moeilijk, maar het bedénken, het experimenteren, dat kan ik niet. En in deze voorstelling moet ik niet alleen spelen dat ik kan koken, maar het ook daadwerkelijk doen.”

Los van acteren en zingen wordt er dus ook gekookt. Op het podium. Waar een deel van het publiek zit. Want eten is een onderdeel van Soofs leven en dus ook van deze voorstelling. ,,Ik vind het ontzettend leuk dat ik in de voorstelling gerechten klaar ga maken. Dat het publiek als het ware in mijn keuken zit en ik, als ik bijvoorbeeld de aardappels aan het schillen ben, tegen iemand kan zeggen: ‘hier, ga jij even verder.’ Eten verbroedert; samen eten, samen praten, en samen problemen oplossen. Soof probeert op die manier grip op haar leven te krijgen, door het met elkaar te doen.”

Soof de musical is, net als de film, een ode aan de onvolmaaktheid. Boerdam: ,,Soof is niet perfect, al wil ze dat wel, en probeert ze dat ook. Ik denk dat veel mensen dat zullen herkennen. Ze probeert de boel bij elkaar te houden, maar het groeit haar soms ook boven haar hoofd. Ik herken de chaos in haar leven. Werk en privé combineren is soms lastig. Ik heb een zoon van tien, een samengesteld gezin, een drukke baan, ik ben continu met tijd aan het goochelen.”

Deze letterlijk smakelijke musical is van 2 tot en met 7 april te zien in Stadsschouwburg De Harmonie. Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl