LOFBOOT markeert vijftig jaar Ritsko en Theo

LEEUWARDEN - Drie jaar na de voorstelling 'In de naam van de vader' komen Ritsko van Vliet en Theo van der Geest met LOFBOOT. Zij doen dit naar aanleiding van vijftig jaar creatief samenwerken. De première vindt 22 maart plaats in het Leeuwarder theater De Bres.

Ging de vorige voorstelling over het leven van Ritsko senior, LOFBOOT geeft met de nodige zelfspot een terugblik op het artiesten- en privéleven van beide heren.

Theo: ,,We gaan wel met de billen bloot. De teksten zijn af en toe best pijnlijk. We hebben niet alles goed gedaan in ons leven en dat komt allemaal voor het voetlicht.” Maar Ritsko en Theo kijken ook vooruit naar een nieuw leven als oudere artiest. Ritsko: ,,En dat met de nodige humor. In de opening zeg ik ook dat  de jeugd niet ophoudt bij dertig, het sportleven niet bij veertig, het liefdesleven niet bij vijftig en het gewone leven niet bij zestig.” Door de toename van het aantal zzp’ers groeit de groep mensen dat na het bereiken van de AOW-leeftijd doorwerkt. Theo: ,,Als artiest heb ik geen pensioen opgebouwd, ik moet gewoon op het podium blijven." LOFBOOT speelt in op de trend om ouderen in hun kracht te houden. Het succes van de tv-programma’s zoals The Voice Senior is daar een voorbeeld van.

Evenals bij 'In de naam van de vader', een productie van BUOG en zes keer uitverkocht, is LOFBOOT een mix van toneel en variété. Ritsko van Vliet heeft de rol van dj-conferencier en Theo van der Geest is de stand-up goochelaar. Ritsko: ,,Je bereikt nu ook mensen die niet direct voor een goochelaar komen. En anderen verras je met het toneelspel tussendoor." Sietse de Vries schreef, net als voor IDNVDV, de tekst. Pieter Stellingwerf is regieadviseur voor dit tekstgedeelte. De acts regisseren de mannen zelf. Theo: ,,Mijn goochelacts en de dansjes en babbeltjes van dj Ritsko zijn een vrolijke onderbreking van de stevige conversaties."

Met de muziek en de herinneringen gaat de voorstelling terug naar de tijd waar Ritsko en Theo als duo begonnen, de jaren zeventig. Ritsko: ,,We verwachten daarom veel publiek tussen de vijftig en de zeventig. Een doelgroep waar niet altijd gericht aanbod voor is.” Maar net als bij de voorstelling in 2016 verwacht hij ook dertigers en veertigers die met hun ouders meekomen. Het is toch een bijzonder tijdsbeeld dat je neerzet.”  

De voorstellingen zijn 22 en 23 maart om 20.00 uur en 23, 24 en 31 maart om 15.00 uur in Theater De Bres. Theo: ,,We wilden een intieme setting zoals op de cruiseschepen van de Holland Amerika Lijn. We hebben nu een mooie opstelling met plek voor 76 mensen.”

Kijk voor meer informatie en het verkrijgen van kaarten op de website: www.ritskovanvliet.nl/lofboot.