Het theatrale leven van legende Jack Middelburg

LEEUWARDEN - Het theatrale motorspektakel Jumping Jack over het leven van Jack Middelburg (1952-1984) op het TT-circuit in Assen krijgt steeds meer vaste contouren.

Je zou kunnen zeggen dat de uitlaat en het stuur nu zijn gemonteerd op de theatrale 500 cc motor. ,,Het is een interpretatie van het leven van Jack Middelburg’’, zo zegt Pieter Stellingwerf van BUOG.

Stellingwerf en Kees Botman zijn het hart en de ziel van Bedenkers & Uitvoerders van Bijzondere Gebeurtenissen (BUOG) dat zetelt in het zo merkwaardige blauwe huis aan de Harlingertrekweg 34 te Leeuwarden. Dat hart en die ziel zijn ook wel nodig want het motorspektakel op het TT-circuit in Assen is de grootste onderneming die beide heren tot nog toe op hun bord hebben.

De maquette met de drie tribunes (foto) die elk duizend toeschouwers kunnen herbergen staat geduldig te wachten op de uitvoering. Het is theater in de ruimste zin van het woord. ,,Wij willen eigenlijk de sfeer van een ouderwets bikersdorp creëren, een festivalsfeer met allerlei kraampjes en muziek uit de jaren zeventig en tachtig. Zo kunnen de bezoekers een beetje in de motorsfeer komen’’, zo schetst Stellingwerf het beeld van 9 mei als Jumping Jack in première gaat.

Kees Botman vertelt over de insteek met betrekking tot het leven van de verongelukte coureur. ,,Wij waren vorig jaar op de TT en toen kwam ik toevallig de kleindochter van Middelburg tegen met een schram op de kin. Die had zij opgelopen tijdens een val met haar scooter.’’ En zo kwam de interpretatie tot stand het leven van Jack Middelburg te bekijken door de ogen van de kleindochter. Een concept dat leunt op de formule van de zo succesvolle Back to the future films. Terug in de tijd met de wetenschap van achteraf en de spanning van kan de kleindochter het onheil van die fatale 1 april 1984 afwenden?

De repetities aan de Dansacademie Lucia Marthas in Groningen zijn  al in volle gang met zeventig deelnemende leerlingen, worden in maart de dansende acteurs bekend gemaakt. De voorstelling maakt gebruik van vier professionele acteurs met hoofdrollen voor Matteo van der Grijn en Julia van der Vlught als de zeventienjarige tijdreiziger. De andere rollen zijn voor Genio de Groot als dokter en manager en Lucas Hamming.  

Inmiddels zijn er 25 van de benodigde 30 gitaristen vastgelegd. Dat alles zorgt voor een voorstelling waar 170 mensen aan meedoen. Per keer vijftien motorrijders van het Rijdend Motor Museum die elke keer van samenstelling wisselen, in het voorprogramma de Erwin Java Band, genoemd naar Java die ooit speelde bij Cuby and the Blizzards. ,,Er is veel retro van die jaren te beleven, vijftig procent muziek en alle high lights van Middelburg komen op scherm voorbij.’’

Drie afzonderlijke tribunes, een toneel dat 90 meter breed is en 35 meter diep. Het grootste probleem zal straks de montage zijn, om alles logistiek bij elkaar te brengen, zo verwachten Stellingwerf en Botman. Het mooiste zou zijn indien er drie generaties op af komen, opa, kind en kleinkind. De gouden eeuw van het Nederlandse motorracen nog één keer herbeleven.

Tekst: Rynk Bosma