Mevrouw R. van der Meer-van der Galiën blaast 105 kaarsjes uit

LEEUWARDEN - Loco-burgemeester Hilde Tjeerdema mocht mevrouw R. van der Meer-van der Galiën (Renske) vandaag, woensdag 6 maart, feliciteren met haar honderdvijfde (!) verjaardag.

Renske zag op 6 maart 1914 te Murmerwoude het levenslicht. Haar ouders kregen tien kinderen waarvan Renske het vijfde kind was. Toen Renske vier jaar was, verhuisde het gezin naar Akkerwoude (nu Damwoude). Op negenjarige leeftijd ging Renske met de paardentram (gratis) naar school in Dokkum.

Toen ze twaalf werd moest ze de school verlaten en ging bij de boer werken. Dit werk deed ze van 's morgens 6.00 uur tot 's avonds 18.00 uur voor één gulden per dag (als het niet regende).

Op veertienjarige leeftijd ging ze werken bij de Suikerfabriek Fortuin in Dokkum.

Een jaar later werd ze dienstmeisje bij de bakker in Murmerwoude en weer een jaar later ging ze als zestienjarige aan de slag als dienstmeisje in Leeuwarden. Zij diende toen bij de families Westermann, Kessler en Lampe.

Op haar twintigste ontmoette ze Hans van der Meer uit Warga (overleden in 1994), met wie zij in 1937 trouwde. Samen krijgen zij negen kinderen.

Sinds achttien jaar woont mevrouw van der Meer-van der Galiën met veel plezier in Erasmushiem. Ze houdt van kaarten en rummikub en wil graag winnen. Verder kijkt ze graag naar quizzen op de televisie. Lichamelijk gaat het allemaal wat minder: het lopen wordt moeilijker, het zicht wordt minder en ze wordt erg doof, maar geestelijk is ze nog zeer scherp. Maar verder is ze altijd tevreden en klaagt nooit.