Cambuur dankzij subliem keepende Mous naar winst in Waalwijk

WAALWIJK - SC Cambuur heeft vrijdagavond een einde weten te maken aan de reeks van zes duels waarin niet werd gewonnen. De Leeuwarders waren in het Mandemakers Stadion met 0-2 te sterk voor RKC.

De manschappen van trainer René Hake stijgen vanwege de driepunter van de vijftiende naar de dertiende plaats. 

Wedstrijdverloop

SC Cambuur had het betere van het spel in de openingsfase en kwam al snel op voorsprong. Robin Maulun was in de negende minuut uit een vrije trap - met hulp van een tegenstander in de muur die de bal van richting deed veranderen - trefzeker: 0-1. Robbert Schilder grossierde vervolgens in ernstige fouten, maar de Waalwijkers - die steeds beter in de wedstrijd kwamen - straften het geschutter van de aanvoerder van de Leeuwarders niet af. In de 25ste minuut leek Sylla Sow de gelijkmaker op zijn schoen te hebben; Xavier Mous redde echter for-mi-da-bel. Enkele minuten later was Sow andermaal gevaarlijk en opnieuw toonde Mous zich winnaar. De thuisclub voerde de druk met de minuut verder op en zag Anas Tahiri de bal rakelings naast schieten. Voorts overleefde SC Cambuur de dadendrang van RKC - omdat Mous zich nog een aantal keren geweldig onderscheidde - en bleef de nipte voordelige marge in stand.

Kevin van Kippersluis kwam bij aanvang van de tweede helft binnen de lijnen, Tyrone Conraad bleef in de kleedkamer.

Het duel was amper hervat toen Schilder voor de zoveelste keer onvoorstelbaar stond te blunderen, maar hij kwam er wéér mee weg. De excellerende Mous voorkwam korte tijd later middels een geweldige reflex én hulp van de paal voor de vijfde of misschien wel zesde keer de gelijkmaker. Mous weerhield ook daarna meerdere keren de thuisclub van scoren. Halverwege de tweede helft waren de Leeuwarders ineens tot tweemaal toe zeer dichtbij de bevrijdende tweede treffer; Maulun zag een bal tegen de paal ketsen en Sam Hendriks faalde in de afwerking. RKC bleef voorts zoeken naar de 1-1. Mous, de goalie van Cambuur, wilde eveneens in de slotfase van geen wijken weten. In de voorlaatste minuut besliste Hendriks - met zijn eerste in dienst van de Leeuwarders - het duel: 0-2. De winst in het Mandemakers Stadion was tevens een unieke, want tot die prestatie was Cambuur nog nimmer gekomen in Waalwijk.

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa, Boerlage, Jansen, Maulun ('84 Ciganiks), Conraad ('46 Van Kippersluis), Hendriks, Bangura ('65 Robertha)

Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-1)

Scoreverloop: 0-1 Maulun ('9), 0-2 Hendriks ('89)

Scheidsrechter Nagtegaal gaf geel aan Vaessen (RKC) en Mbende (SC Cambuur).

Tekst: Henk Albers
twitter @henkalbers1970 / instagram.com/henkalbers1970mooifut