Karatetalenten Iryoku pakken eremetaal in Zuid-Holland

BERKEL EN RODENRIJS - Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft op zaterdag 2 maart vier prijzen in de wacht gesleept bij de Sushiho Cup in het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs.

Op het onderdeel kumite (gevecht met tegenstander) veroverden Zofia Pool (12, Hallum) en Brigitte Breur (12, Leeuwarden) een eerste plaats. Nynke Anna Zijlman (12, Britsum) en Erwin Wierstra (11, Marrum) werden tweede. Aan het internationale toernooi deden circa honderd karateka's mee uit onder meer Nederland, België en Duitsland.

De pupillen van Iryoku moesten het opnemen tegen één opponent in een zogenaamde 'matchmaking'-partij. In een gelijkopgaande strijd wist Brigitte Breur (blauwe band) knap te scoren dankzij twee 'mawashi geri's' (cirkelschoppen) tegen de helm van haar tegenstandster. Dit leverde Breur een dubbele waza-ari (half punt) op, goed voor een ippon (vol punt) en de winst. Zofia Pool (blauwe band) domineerde in haar wedstrijd, maar kwam desondanks niet tot scoren. Zij werd uiteindelijk door de scheidsrechters alsnog tot winnaar uitgeroepen.

Ook bij Nynke Anna Zijlman (blauwe band) was de stand lange tijd in evenwicht. Door een rake 'mawashi geri' tegen haar helm verloor zij het spannende duel met een waza-ari verschil. Erwin Wierstra (oranje band) stond in Berkel en Rodenrijs voor de grootste uitdaging van de dag; hij moest een zeer ervaren bruine bander zien te verslaan. Wierstra spreidde op de mat een flinke dosis moed en wilskracht tentoon, maar kon in het David tegen Goliath-gevecht zijn kop grotere tegenstander niet verrassen.

Alies Stielstra op Open Belgisch kampioenschap kata

Namens Iryoku was Alies Stielstra (32) uit Stiens op zondag 3 maart van de partij bij het Open Belgisch kampioenschap kata (loopvormen). Op het sterk bezette toernooi moesten telkens twee deelnemers het tegen elkaar opnemen om een ronde verder te komen. Stielstra, in bezit van de blauwe band, liep in de eerste ronde haar kata 'Taikyoku Sono Ni' foutloos. De uitvoering van haar tegenstander was net zo goed en een verdeeld scheidsrechterskorps gaf hem het voordeel.