Kobus Zwier conciërge van het jaar in Gemeente Leeuwarden

LEEUWARDEN - Kobus Zwier van OBS Oldenije/IKC Aventurijn is door de jury unaniem uitgeroepen tot conciërge van 2019 van de Gemeente Leeuwarden. Dat werd zojuist bekend gemaakt.

Burgemeester Ferd Crone zal op woensdag 13 maart naar de Tjerk Hiddestraat 5-1 komen om de prijs uit te reiken aan de heer Zwier.

De vakjury, met daarin Hilde Tjeerdema (wethouder primair en voortgezet onderwijs, gemeente Leeuwarden), Leonie Wagenaar (Interim-directeur op scholen voor voortgezet onderwijs), Agda Wachter-Van Veen (Identiteitsdeskundige en veranderkundige op scholen primair onderwijs) en Linda Verhaag (Directeur Dr. Algraschool, Leeuwarden) hadden de moeilijke taak op zich genomen om uit de acht inzendingen een winnaar te kiezen. 

Voorafgaand aan het bestuderen van de nominaties waren door de jury vier aandachtspunten geformuleerd. De vakjury waardeert de conciërge in het bijzonder omdat hij/zij:

1. Het belang van de leerling/student voor ogen houdt.
2. Gastheerschap uitdraagt.
3. Het werk ziet en eigen initiatief neemt.
4. zich verbindt met de omgeving van de school.

Kobus Zwier is meedenkend en pro-actief. Hij kan pedagogisch en daadkrachtig optreden en zijn gastvrijheid wordt zichtbaar in het feit dat de koffie 's ochtends al klaar staat, nog voordat iemand er naar vraagt. Hij doet alle werkzaamheden die nodig zijn met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij toont zich omgevingsbewust. Hij is een stille kracht en voor onschatbare waarde voor de school.

Een eervolle nominatie krijgen de kinderen van OBS De Twamester uit Wergea. In Wergea nemen kinderen zelf conciërge-taken op zich. De jury spreekt haar waardering uit voor het initiatief, waaruit blijkt dat de kinderen zich erg verantwoordelijk voelen voor de school en de omgeving. De jury zou de school en de kinderen een conciërge gunnen die naast hen zou komen staan. De vakjury was erg verheugd over de vele inzendingen. De conciërge is toch de spil waar het om draait - de conciërge ziet heel veel; de oren en ogen van de school, oftewel de onmisbare ‘ duizendpoot’. Conciërges ontlasten de leerkrachten en het team. De vakjury gunt elk kind een conciërge op school.