Je ziet elke traan, iedere zweetdruppel

LEEUWARDEN - Scènes uit een huwelijk van Ingmar Bergman is in de uitvoering van Internationaal Theater Amsterdam al meer dan tien jaar een regelrechte hit. Overal blijkt dat de thematiek – de teloorgang van een huwelijk, een gevoelige snaar raakt.

Deze intieme voorstelling is op vrijdag 15 maart te zien bij Stadsschouwburg De Harmonie.

Janni Goslinga, die al geruime tijd Marianne speelt, eerst in de middelste levensfase en de afgelopen jaren naast Hugo Koolschijn als de oudere Marianne: ,,Het publiek bevindt zich er middenin, net als wij. De mensen zitten bijna op onze huid, terwijl wij de meest intieme zielenroerselen spelen. Het wordt daardoor een gedeelde spanning, een gedeelde ontroering.”

Goslinga vervolgt: ,,Je krijgt het wel heel indringend mee. De eerste scène die Hugo en ik spelen, is die waarin Johan Marianne verlaat voor een andere, jongere vrouw. Dat is een situatie die veel mensen kennen, of herkennen.” Hugo Koolschijn, die al vanaf de allereerste opvoering in 2005 de rol van de ‘oude’ Johan vertolkt: ,,Het publiek ziet onze krachtsinspanning, we spelen de scène immers drie keer, je ziet ook hoe we tussendoor even op adem komen.” Goslinga: ,,Je ziet elke traan, iedere zweetdruppel.”

Op straat krijgen de acteurs ook reacties. ,,Iemand zei een keer tegen mij dat hij alleen maar de hele tijd dacht ‘ga toch uit elkaar!’ Maar het stuk gaat juist over mensen die dat niet kúnnen! Aan de andere kant: ergernis wil ook zeggen dat je meeleeft. Je blijft er niet onverschillig onder, het is lastig te moeten erkennen dat het er zo aan toe gaat in de wereld.”

Goslinga: ,,Dat heeft Ingmar Bergman heel goed gezien en hij heeft het ook prachtig opgeschreven. Hij kent ‘de mens’ in al zijn trekken en kleinigheden. Scènes uit een huwelijk zit briljant in elkaar. Marianne probeert zich met man en macht vast te houden aan haar relatie met Johan. Het bekvechten en de kinderachtigheden, dat alles heeft Bergman zo prachtig vastgelegd.”

Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl