International Masters’ Sprint Games schaatsen 2019 in Elfstedenhal

LEEUWARDEN - De Masters’ Sprint Games 2019 (MAG2019) voor schaatsers vinden op zaterdag 9 en zondag 10 maart plaats in de Elfstedenhal. Dit zijn de wereldkampioenschappen sprint voor schaatsers van dertig jaar en ouder.

Aan de Masters’ Sprint Games 2019, een tweedaags toernooi over tweemaal een 500 en 1.000 meter, zullen 220 wedstrijdschaatsers uit veertien landen deelnemen. Zij komen niet alleen uit de grote schaatslanden zoals Noorwegen en Nederland, maar ook uit Kazachstan, Canada en Japan. De schaatsers zullen in verschillende leeftijdscategorieën om de wereldtitels strijden. De oudste categorie die dit jaar is vertegenwoordigd, is die van 90 tot 94 jaar. In deze leeftijdsklasse doet zowel een Japanse als Amerikaanse schaatser mee.

Op vrijdag 8 maart van 17.45 tot 19.00 uur vindt er tijdens de openingsreceptie een demonstratie plaats van de traditionele 'Spekrijderij'. Hierbij gaan veel bekende kortebaancracks van weleer, zoals Olympisch medaille winnaars Lieuwe de Boer en Jan Ykema, en Fries Schaatser van de twintigste Eeuw Piet de Boer, de strijd met elkaar aan op de originele ‘houten schaats’.

Een leven lang sporten
Schaatsen is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt uitoefenen. Jaarlijks toewerken naar een kampioenschap als dit, geeft de mastersschaatsers de motivatie geregeld en structureel te sporten om fit te blijven en goed te kunnen (blijven) schaatsen. In plaats van stil zitten achter de geraniums en steeds minder kunnen, is dit een doelgroep die investeert in gezonde voeding en zichzelf gezond en fit houdt.

Onder auspiciën van de IMSSC worden al vanaf 1991 langebaan schaatswedstrijden voor masters (30-90 jaar) over de gehele wereld georganiseerd. Jaarlijks vinden zo’n zestien internationale masters wedstrijden plaats op verschillende ijsbanen in Europa, VS, Canada, Rusland en Japan. De twee belangrijkste wedstrijden hiervan zijn de Masters’ Allround Games en de Masters’ Sprint Games, de officieuze wereldkampioenschappen allround en sprint voor masters.

MSG2019: 'This is Holland'
In het kader van 'This is Holland' zullen de deelnemers voor, tijdens en na afloop van het evenement kennis gaan maken met de tradities en gewoonten in Nederland. Zo kunnen zij tijdens de openingsreceptie van 8 maart via de 'Holland Market' de belangrijkste kenmerken en tradities van Nederland zien en ervaren. Behalve de hiervoor genoemde demonstratie kortebaan, zullen er Hollandse hapjes zijn en zal een klompenmaker laten zien hoe een Hollandse houten klomp werd en wordt gemaakt.

Wedstrijdprogramma
Op zaterdag 9 maart gaan de Games om 10.00 uur van start. Deze eerste wedstrijddag eindigt om ongeveer 17.15 uur. Op zondag start de wedstrijd om 9.00 uur en het einde is om ongeveer 16.15 uur. Daarna vindt om omstreeks 17.00 uur de huldiging en prijsuitreiking plaats, onder begeleiding van een team van traditionele schoonrijders, op het binnenterrein van de Elfstedenhal.

De wedstrijden worden op beide dagen muzikaal omlijst door dweilorkest Dik d’r Neffe uit Maarheeze. De toegang is alle dagen gratis.