Van Vliet houdt lezing in Zalen Schaaf over halve eeuw als artiest

LEEUWARDEN - Ritsko van Vliet vertelt op zaterdag 9 maart van 15.00 tot 17.00 uur in de foyer van Zalen Schaaf anekdotes over zijn reeds vijftig jaar actief zijn in het artiestenleven. De toegang is gratis.

Deze lezing/vertelling vond recentelijk ook al plaats in het Historisch Centrum Leeuwarden, maar op veler verzoek komt Ritsko straks samen met Theo naar de basis: Zalen Schaaf.

Het zal met name gaan over de optredens in Zalen Schaaf, maar ook de tentfeesten in het Noorden en de schnabbels in Duitsland komen aan bod. Samen met Theo van der Geest verzorgt hij enkele korte intermezzo’s die vanaf 22 maart te zien zijn in hun theatervoorstelling LOFBOOT. Deze voorstelling in Theater De Bres markeert vijftig jaar creatief samenwerken van Ritsko en Theo.

Ritsko werkte tussen 1970 en 1985 fulltime als entertainer in Nederland en Duitsland. Daarna koos hij voor een loopbaan bij PTT Post en KPN Telecom, om in de weekenden nog als artiest bij te blijven verdienen. Natuurlijk had deze ras-Liwwadder ook veel optredens in eigen stad. Samen met zijn vader en als duo met Theo van der Geest. In Zalen Schaaf waren in de jaren zeventig en tachtig veel personeelsavonden. Dit waren stuk voor stuk feesten waar het publiek nog een hele avond braaf op de stoel bleef zitten. Na afloop verzorgde de begeleidingsband van de show, zoals bijvoorbeeld The Happy Tuners, de dansmuziek.

Ritsko kijkt terug op de bloeitijd van de schnabbelaars. Wat beleefden zij zoal voor, op en achter het toneel? Met wie traden zij op? Aan de hand van beelden uit zijn plakboeken geeft hij de aanwezigen een kijkje in een artiestenwereld uit vervlogen tijden.