Stemcampagne beste bieb van Nederland gestart

LEEUWARDEN - De strijd om de titel ‘Beste bibliotheek van Nederland 2019’ is losgebarsten. Burgemeester Ferd Crone bracht vrijdagochtend als eerste zijn stem uit tijdens een feestelijk ontbijt in dbieb.

Burgemeester Crone roemde in zijn toespraak dbieb vanwege de uitnodigende sfeer en de zichtbaarheid in de stad. ,,De Blokhuispoort is een symbool van de Culturele Hoofdstad geworden", aldus Crone.

De verkiezing tot ‘de beste van Nederland’ wordt gestreden door zes bibliotheken, die een maand lang campagne voeren om zo veel mogelijk stemmen te vergaren.

De stemcampagne van dbieb barstte vanochtend om 8.00 uur los, tijdens een ontbijt met genodigden. De aanwezigen beleefden de primeur van de verkiezingsfilm, die op dbieb.nl te bekijken is. Burgemeester Crone beet het spits af en nam als eerste plaats achter de tralies van een speciale stemcel om zijn stem te geven. In zijn toespraak benoemde hij de rol van de bibliotheken in de samenleving. ,,Was de bibliotheek vroeger een collectie boeken, tegenwoordig is de bibliotheek een connectiepunt waar je naar toe gaat om mensen te ontmoeten. Ik fiets dagelijks langs dbieb en het geeft me een gevoel van trots dat we dit in de stad gerealiseerd hebben."

Meest openbare plek
Met deze verkiezing wil Bibliotheekblad vooral onderstrepen dat ons land beschikt over hoogwaardige openbare bibliotheken die een onmisbare plek in de huidige Nederlandse samenleving innemen. Dat dbieb een van de genomineerden is, is dan ook geen toeval. Sinds de opening, in januari 2018, heeft dbieb in de Blokhuispoort zich ontpopt tot meest openbare plek van de stad en trok ruim 360.000 bezoekers. De karakteristieke plek in de Blokhuispoort heeft hiertoe zeker bijgedragen én leverde een nominatie op tot beste bibliotheek van Nederland.

De mensen van dbieb
Met de verkiezingscampagne zet dbieb in op ‘de mensen van dbieb’. Bezoekers, samenwerkingspartners en medewerkers die hun weg vinden naar de ‘huiskamer van de stad’ om te lezen, te leren, te ontmoeten en te ontdekken. Vanaf vandaag is op de site dbieb.nl de verkiezingsfilm te bekijken en kan via een speciale stemknop een stem worden uitgebracht. In de hal van dbieb is bovendien de hele maand een stemhokje ingericht, waar bezoekers online hun stem kunnen achterlaten.  

Eerder bracht de jury al mystery visits aan dbieb, waarbij niet alleen het gebouw en de dienstverlening onder de loep werden genomen, maar waarbij ook de minder zichtbare taken werden beoordeeld. Zoals het bibliotheekwerk op de scholen en de samenwerking in het sociaal domein.

Genomineerden
Naast dbieb zijn genomineerd: Bibliotheek Deventer, Theek 5 uit Dongen, Huis van de Stad uit Harderwijk, ’t Lossers Hoes uit Losser en de Petruskerk uit Vught. Wie zich uiteindelijk de Beste bibliotheek van Nederland 2019 mag noemen, wordt bepaald door het rapport van de jury en de hoeveelheid publieksstemmen.