Iedereen verdient een kans

LEEUWARDEN - Jaarlijks reiken de gemeente Leeuwarden en Tûmba, kenniscentrum diversiteit en discriminatie, de Diversiteitsprijs uit. De prijs gaat naar twee organisaties die zich het afgelopen jaar hebben ingezet om diversiteit positief te benadrukken in de gemeente.

Het merendeel van de discriminatiemeldingen dat Tûmba binnenkrijgt, speelt zich af op de arbeidsmarkt. Leeuwarder organisaties en bedrijven die juist laten zien dat het ook anders kan, krijgen met de prijs aandacht voor hun werk.  

Deze week bieden wij u een kijkje in de keuken van winnaar Strong ID. Volgende week nemen wij u mee naar LED Factory, de andere winnaar.

Om 9.00 uur druppelen de eerste jongens binnen bij Strong ID. Ryan, Jamie en Rick zijn de eersten en schuiven bij teamleider Dewi Solunovic aan voor het ontbijt. Dewi: ,,We ontbijten vijf dagen in de week met elkaar. Het ontbijt is heel belangrijk binnen het programma van Strong ID. Er zijn altijd leuke of goede gesprekken en de jongeren kunnen hun ei kwijt. Als groepsleiding horen we ook wat er speelt op een ongedwongen manier. Ze kunnen hun hart luchten. Ik ben een beetje de 'moeder' van de groep en probeer ze zo een thuisgevoel te geven." Begeleider Ricardo Tol vult aan: ,,Het geeft de jongens meteen structuur in hun dag. Zonder dit ontbijt komen ze vaak hun bed niet uit." Hierna is het tijd voor sport. Medeoprichter Nihad Solunovic geeft twee keer per week kickbokslessen aan de jongens. Ze leven zich uit op de stootkussens en sparren met elkaar, terwijl Nihad aanwijzingen geeft.  

Strong ID is blij verrast dat ze de Diversiteitsprijs 2018 gewonnen hebben. Dewi: ,,Eigenlijk zijn we er niet mee bezig. We vinden diversiteit normaal en vanzelfsprekend. Onze medewerkers en cliënten hebben verschillende nationaliteiten en religies. En dat gaat eigenlijk altijd goed." Volgens stagiair Msokolo Ramazani Dieudonne is er wel eens sprake van cultuurverschillen of spanningen, maar die kunnen ook weer makkelijk worden opgelost. Begeleider Ricardo Tol vertelt dat er laatst een nieuwe jongen bij Strong ID kwam, die homoseksueel is: ,,Dat vond ik wel spannend. Bij ons wonen toch wel zware jongens en ik was benieuwd of dit goed zou gaan, of de nieuwe jongen geaccepteerd zou worden. Maar dat was eigenlijk meteen het geval. Dat is dus ook diversiteit."

Dewi: ,,Iedereen is welkom en verdient een kans. Dat is de vorm van diversiteit waar we ons dag en nacht voor inzetten. We zien vooral dat jongeren worden afgewezen door hun verleden. Ze kunnen nergens meer terecht, iedereen doet de deur voor hun neus dicht." Vrijwilliger Jan Menger vult aan: ,,We willen laten zien dat de jongens hier wel welkom zijn. Dat ze voelen: 'Ik mag er ook zijn. Ik besta ook. Ik heb ook kwaliteiten.' Je kan allerlei dingen fout hebben gedaan maar je bent nu hier en je wordt geaccepteerd."

Oprichters Nihad Solunovic en Marcel Lautenbach zagen dat het anders moest in Leeuwarden. Dewi: ,,Ze zagen dat de jongens die het het meeste nodig hadden eigenlijk niet werden bereikt. Strong ID bestaat nu een jaar en we zijn laagdrempelig, gelijkwaardig en werken met ervaringsdeskundigen die dezelfde taal spreken." Ricardo: ,,Er komen voornamelijk straatjongens bij ons. Hier is niet bewust voor gekozen maar dit is zo gegroeid. We bieden woonbegeleiding en ambulante begeleiding, momenteel aan 25 cliënten. Het gaat dan om thuisondersteuning, hulp met financiën, uitleg over gezonde voeding en hygiëne, een dagritme krijgen."

Een cliënt, die anoniem wil blijven, beaamt dit. ,,Ik had problemen met mijn huis, met financiën, ik had geen werk en geen goed contact met mijn kind. Dit is nu allemaal opgelost. Ik kon met de begeleiders over alles praten en had echt één op één contact. Nu voel ik dat ik nooit ben uitgeleerd. Ik heb de wil en de drang om me door te ontwikkelen."

Volgens Ricardo zijn er ook jongens bij wie de successen veel kleiner zijn. ,,Maar ook daar krijg ik energie van. Dan zie je dat ze al een tijdje niet meer in aanraking komen met de politie, redelijk stabiel zijn, en toch al acht maanden bij ons komen."

Tekst: Anne van der Vinne / Tumba