Kippenvel, blij en een brok in de keel

LEEUWARDEN - Stef Verhagen, vrijwilliger van TOF Vakanties, mocht op 15 februari de landelijke Passieprijs in ontvangst nemen van minister Hugo de Jonge. Hij is inmiddels van de positieve schrik bekomen en licht nog graag het een en ander toe.

Stef was door de gemeente Leeuwarden genomineerd vanwege zijn gepassioneerde inzet voor mensen met een verstandelijke beperking. In december sierde een levensgrote foto van hem het bushokje bij de Klanderij op en kon iedereen vanaf die maand zijn of haar stem aangaande de Passieprijs uitbrengen. Maar liefst 6500 stemmers kozen uiteindelijk voor Stef.

Na de TOF Award nu ook nummer één van Nederland
Stef: ,,Twee jaar geleden won ik de TOF Award als meest verdienstelijke vrijwilliger van TOF Vakanties. Dat was voor mij een enorme waardering en tevens een behoorlijk emotioneel moment. Vorige week werd ik zelfs nummer één van Nederland omdat ik ook de Passieprijs mocht ontvangen. Ongelooflijk. Ik ben er zo trots op dat ik als Nijmegenaar de gemeente Leeuwarden en TOF Vakanties mocht vertegenwoordigen. En dan ook nog winnen! Dank aan iedereen die op mij heeft gestemd. De dag van de uitreiking kon toch al niet meer stuk want onderweg naar Ede kreeg ik een berichtje van een vakantiegast waarin stond: 'Stef mocht je niet winnen, voor mij ben je toch al de nummer één!' Ik kreeg er kippenvel en een brok in de keel van, want zo'n warme reactie is minstens zo belangrijk als de prijs zelf. Daar doe je het immers allemaal voor."

Er is niets mooier
Stef: ,,Zeven jaar geleden ging de drukkerij waar ik werkte failliet en omdat ik niet stil kon zitten ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk dat bij mij paste. Ik ben namelijk een actief mens en zet me graag maatschappelijk in. Zo kwam ik in contact met Jan Meindert Bron, coördinator van TOF, en deze wist me helemaal enthousiast te maken. Wat is er nu mooier dan mensen met een verstandelijke beperking een onvergetelijke vakantieweek te bezorgen? De gasten hebben vaak maar één weekje vakantie in het jaar en kunnen niet zonder ondersteuning . Zonder vrijwilligers kunnen zij niet op vakantie. Ik heb toen twee bijeenkomsten gevolgd waar ik hartstikke veel heb geleerd, waarna ik goed voorbereid mee kon gaan.”

De vakanties
Stef: ,,De eerste vakantie was naar Arcen en ik vond het best wel spannend. Hoe zouden de gasten op mij reageren, wat moest ik doen? Het viel me flink mee want de gasten waren in vakantiestemming en vonden het - net als ik - ook wel wat spannend.Toen we op de dag van vertrek met de busjes wegreden en mem en heit uit zicht waren, zat de stemming er helemaal in. Deze gasten zijn zo puur, daar kan een ieder nog iets van leren. Die eerste week vloog om en in de afgelopen jaren zijn er nog vele weken gevolgd. TOF is voor mij een soort gezonde verslaving en ik heb zelfs een toffe peer tattoo laten zetten. Ik ben naar Frankrijk, Winterberg, Hosingen, De Efteling maar ook naar Giethoorn en Terschelling geweest. Het maakt mij echt eigenlijk helemaal niet uit waar ik heen ga, want voor mij is elke vakantieweek een feest. Plezier maken en inspelen op de interesses van de gasten staat voorop. Zo gaan we op Terschelling altijd naar Hessel, de zingende kroegbaas, en hij maakt er elke keer weer een feestje van. Een week TOF-vakantie vraagt aan de ene kant best wel wat van je maar aan de andere kant krijg je er dus ontzettend veel voor terug. Ik kan het iedereen aanraden en je hoeft geen ervaring te hebben, want dat had ik ook niet."

Stef is uniek, ons werk is uniek
Coördinator TOF Jan Meindert Bron: ,,Wat Stef doet is uniek. Ieder jaar geeft hij zich op voor verschillende vakantieweken. Daarnaast staat hij altijd klaar om bij nood in te vallen. Deze prijs komt hem zeker toe. We zijn allemaal supertrots op hem. TOF heeft nog vele andere geweldige vrijwilligers zoals Stef, die er voor zorgen dat onze gasten al 57 jaar op vakantie kunnen. Het is ieder jaar keihard werken om alle vakanties goed bezet te hebben. We hebben gemerkt dat overal beroep op vrijwilligers wordt gedaan. Het unieke van ons vrijwilligerswerk is dat het maar om één week in de zomerperiode gaat. Op dit moment hebben we zeker nog veertig vrijwilligers nodig. Lees je dit en lijkt het je wat, meld je dan aan. We nodigen je dan uit voor een gesprek en bekijken de mogelijkheden die er nog zijn. Het kan zeker ook interessant zijn voor studenten die ervaring met de doelgroep op willen doen of studiepunten willen behalen. We werken onder meer samen met het Friesland College en NHL Stenden Hogeschool. Kosten zijn er niet aan verbonden en tijdens de week ben je verzekerd."

Kijk voor meer informatie op www.tof.nl