Gemeente Leeuwarden laat roeken op overlastlocaties verjagen

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden begint vanaf vandaag met het verjagen van roeken op overlastlocaties. De roeken worden verjaagd met knallen. Gecertificeerde jagers gebruiken hiervoor speciale knalpistolen. De nesten op de locaties worden verwijderd door de buitendienst.

De verjaagacties duren tot medio april. De gemeente hoopt dat de overlast dan weer onder controle is en dat de roeken naar tevredenheid kunnen broeden op hun nieuwe plaatsen.

De gemeente Leeuwarden heeft van de provincie Fryslân een ontheffing gekregen voor de periode 2019 tot en met 2023. Roeken mogen alleen verjaagd worden op plekken waar de volksgezondheid in het geding is.

Locaties
De roeken worden verjaagd uit Heechterp-Schieringen op de locaties Beukenstraat/Acaciastraat en omgeving en de Schieringerweg. Verder worden roeken verjaagd van de Uiterdijksterweg in Nijlân en bij het crematorium in Goutum. In Westeinde nabij de RK-begraafplaats worden alleen nesten verwijderd. Dat geldt ook voor de Giekstraat in de Schepenbuurt, maar mogelijk moet daar ook worden overgegaan tot verjagen. Het kan zijn dat op andere plekken nieuwe overlastlocaties ontstaan. De kolonies worden gemonitord en indien nodig verjaagd van nieuwe locaties.