Verdriet en humor gaan hand in hand

LEEUWARDEN - Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman spelen samen in de bitterzoete komedie Genoeg nu over jou!, waarmee actrice Ingeborg Elzevier haar zestigjarig jubileum viert. In de voorstelling staat de moeder-dochter relatie centraal.

De typische situaties en sluimerende emoties die zich af kunnen spelen binnen een gezin zijn even grappig als grimmig en erg herkenbaar. 

Ingeborg Elzevier: ,,De kracht van het stuk is, denk ik, dat verdriet en humor hand in hand gaan. En het is heel herkenbaar. Natuurlijk niet op één op één, maar je herkent een gevoel.” Annick Boer vult aan: ,,Ik denk dat elke moeder en dochter wel situaties herkennen. Dat het in een gezin altijd binnen vijf minuten oorlog kan zijn, juist omdat je elkaar zo goed kent, bijvoorbeeld. Je trapt toch steeds in diezelfde valkuilen. Of dat je veel meer op elkaar lijkt dan je eigenlijk denkt. Dat is in dit stuk ook.”

Hoewel Ingeborg Elzevier in de rol van de moeder zacht gezegd geen aardige entree maakt in het stuk, blijken er al snel meerdere waarheden te bestaan. Annick Boer: ,,Je gaat die dominante moeder toch begrijpen en van haar houden. Eerst lijkt zij de boosdoener, maar eigenlijk is dat de vader. Hij heeft haar gewoon te weinig gezien. Ze zijn elkaar ergens kwijtgeraakt en vinden elkaar niet meer.” Peter Tuinman vult aan: ,,Mijn vrouw en ik zeggen wel eens dat er zo nu en dan gewoon een bordje voor de deur moet staan met 'werk in uitvoering’. Dat je gewoon even alleen met elkaar bezig bent, dat is zo belangrijk.”

Tuinman vervolgt: ,,Het publiek gaat echt verrast worden. Dat zit hem heel erg in die situaties die dieptriest zijn, maar waar je stiekem ook om moet grinniken. Het slaat van het ene uiterste in het andere.” 

Woensdag 13 maart is 'Genoeg nu over jou!' te zien in De Harmonie. Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl