SC Cambuur zet zichzelf te kijk tegen FC Dordrecht

LEEUWARDEN - SC Cambuur is er vrijdagavond weer niet in geslaagd de eerste thuiszege van 2019 te boeken. De Leeuwarders kregen tegen laagvlieger FC Dordrecht zelfs - zeer terecht - met 1-3 klop.

Eerder in dit kalenderjaar verspeelden de geel-blauwen ook al de nodige punten tegen achtereenvolgens Sparta (3-3), Eagles (1-1) en NEC (1-1). De Leeuwarders zakten vanwege het puntenverlies van de veertiende naar de vijftiende plaats. 

Wedstrijdverloop

SC Cambuur nam al in de tiende minuut een voorsprong. Uit een counter, opgezet door Robbert Schilder, kwam de bal bij Sam Hendriks terecht, die op zijn beurt het overzicht behield en de geheel vrijstaande Tyrone Conraad de trekker over liet halen: 1-0. De bezoekers stelden daar vervolgens twee corners tegenover, die beide niets opleverden. In de twintigste minuut ontsnapten de Leeuwarders aan de gelijkmaker; Jari Schuurman zijn diagonale schot vloog rakelings voorbij de tweede paal. Voorts vielen er geen grote kansen meer te noteren en dus veranderde er niets aan de stand tot aan de rust. 

De wedstrijd werd zonder wijzigingen hervat.

Renny Piers Smith kreeg namens de Schapenkoppen in de 48ste minuut een levensgrote kopkans, maar Xavier Mous redde fraai. Niet lang daarna moest Mous opnieuw aan de bak toen ook Joël Zwarts zijn geluk beproefde. Cambuur liet in de tweede helft lange tijd he-le-maal niets zien. De bezoekers bleven daarentegen aandringen en in de 72ste minuut leidde dat tot de verdiende gelijkmaker van Crysencio Summerville. Vlak na de tegentreffer leken de geel-blauwen wakker geschud, want meteen werd er gevaar gesticht. Sam Hendriks kwam centimeters tekort om binnen te knikken. Er volgden tevens een aantal corners voor de Leeuwarders, maar deze leverden niets op.

Penalty en duel gestaakt

In de negentigste kreeg Breedijk vanaf de stip dé kans om namens de Dordtenaren de 1-2 op het scorebord te zetten. De penalty mocht echter een flinke (afkoel)periode niet worden genomen omdat arbiter Mulder het duel staakte nadat er van alles op het veld werd gegooid. Na een eerste periode van 'bezinning' stond Breedijk klaar om eindelijk de penalty te nemen, maar werd er weer van alles op het veld gegooid en dus staakte Mulder andermaal het duel. Na de tweede periode van 'bezinning' mocht de penalty wél worden genomen. Breedijk faalde niet: 1-2. Het werd ver in de toegevoegde tijd zelfs nog erger. Jeremy Cijntje zorgde voor het slotakkoord: 3-1. 

Reacties na afloop

Schilder: ,,Ik heb er geen enkele verklaring voor dat het steeds misgaat als we op voorsprong staan. Ik zie keer op keer dat we ineens geen tweede bal meer winnen en bijna niks creëren. Het is beslist niet zo dat we na 1-0 niet de 2-0 willen maken. Ook vanaf de bank krijgen we geen aanwijzingen dat we ineens behoudender moeten spelen. Ik kan me voorstellen dat het lijkt alsof we niet willen, maar we willen echt wel. Het is gewoon beschamend. Mentaal zit er iets goed mis, maar wat? Nogmaals, ik heb geen idee."

Hake: ,,Zwarte avond voor ons. Te weinig gebracht. Slechte keuzes in druk zetten, en na de 1-0 hadden we geen grip meer. We hadden met man en macht de zege over de streep moeten trekken, maar we geven het gemakkelijk weg. Terecht verloren, waardeloos. Dat de wedstrijd twee keer wordt stilgelegd is ook waardeloos."

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa, Boerlage ('90+1 Jones), Ciganiks, Schindler ('62 Van den Beemt), Maulun, Conraad ('71 Bangura), Hendriks

Karakteristieken

Uitslag: 1-3 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Conraad ('10), 1-1 Summerville ('72), 1-2 Breedijk ('90/penalty), 1-3 Cijntje ('90+6)

Scheidsrechter Christian Mulder gaf geel aan Schindler, Schilder, Van Wermeskerken (SC Cambuur) en Jeddaoui (FC Dordrecht).

Aantal toeschouwers: 7384