Leeuwarder Vrijheidswijk-Oost heeft hoogste scheidingspercentage van Friesland

LEEUWARDEN - Het percentage gescheiden inwoners ligt van alle Friese buurten het hoogst in de buurt Vrijheidswijk-Oost in Leeuwarden. Ruim een op de vijf inwoners heeft hier namelijk een scheiding achter de rug.

Dit percentage is zelfs zo hoog dat deze buurt in de landelijke top tien staat van buurten met het hoogste scheidingspercentage. Deze conclusie trekt Gecertificeerde Mediators, dat onderzoek deed naar het percentage gescheiden inwoners in Nederlandse buurten. De landelijke organisatie voor mediation baseerde deze conclusie op landelijke CBS data van buurten met vijfhonderd of meer inwoners.

Hoog scheidingspercentage niet regiogebonden
In een gemiddelde buurt in Nederland ligt het percentage gescheiden inwoners op 9,2%. In Vrijheidswijk-Oost in Leeuwarden ligt dit percentage van 22,3% dus ver boven het landelijke gemiddelde. In Lemmender in Brunssum (25,1%) wonen relatief de meeste gescheiden inwoners. Buurten met een erg hoog percentage gescheiden inwoners zijn ook te vinden in Venlo, Capelle aan den IJssel, Amsterdam en Den Helder. Goed verspreid over het land dus.

Hoogbouw versus studentenvestiging
Ook de buurt 'Flatwijk' in Uden heeft een hoog percentage gescheiden inwoners (22,4%). Flatwijk heeft een tekenende naam voor de gemiddelde buurt met veel gescheiden bewoners. Mensen die een echtscheiding achter de rug hebben, wijken namelijk vaak uit naar buurten met veel hoogbouw. Buurten waar juist nauwelijks gescheiden mensen wonen, kenmerken zich veelal door studentenhuisvesting. Drie studentenbuurten in Wageningen en één in Tilburg kennen zelfs geen enkele gescheiden inwoner.

Deze en andere regionale onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in De Nationale Echtscheidingsmonitor.