Op Hoop van Zegen keert terug in De Harmonie

LEEUWARDEN - Legendarisch, zo kun je 'Op Hoop van Zegen' wel noemen. Op veler verzoek komt het verhaal over het wel en wee van vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren, binnenkort opnieuw tot leven in De Harmonie.

Geniet van de echte topcast met onder anderen Bill van Dijk, Mariska van Kolck en Joke de Kruijf. Deze musical is op zaterdag vrijdag 1 maart te zien in De Harmonie.

De oer-Hollandse musical ‘Op Hoop van Zegen’ is gebaseerd op het onverwoestbare stuk van Herman Heijermans. Sinds de première in 1900 is deze klassieker het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld. Deze bewerking van de musicalversie uit 2008 is indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk.

Mariska van Kolck speelt vissersweduwe Kniertje. Het inleven in het personage is iets wat ze niet zomaar even doet: ,,Dit is een heel erg puur verhaal. Daar houd ik ontzettend van en daardoor speel je ook eerlijker en kun je het personage eveneens eerlijker vertolken. Dat betekent dat je niet moet gaan ‘acteren’, maar dat je het echt eigen maakt. Het verdriet van Kniertje moet dus bij me binnenkomen. Dat is een zware opdracht, maar wel een hele mooie.”

Vissersweduwe Kniertje komt voor het gruwelijke dilemma te staan of ze haar jongste zoon Barendje ook naar zee zal sturen, net als de andere mannen en jongens. Hun gevecht om te overleven, gebukt onder sociale misstanden, leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald.

De zoon van Kniertje wordt gespeeld door Robin Smits. ,,We gaan de traditie voortzetten van klassiekers die in Nederland worden gebracht. Zo kan het weer een nieuw publiek krijgen en dat is iets wat mensen mee mogen nemen.”

Van Kolck is ontzettend blij met de talentvolle cast: ,,Ze komen net van school of beginnen net. Dan zie je wat voor krachtige talenten er van school komen, die kunnen en willen. Dat in combinatie met een geweldig verhaal en beeldschone muziek, zorgt echt voor een fantastische ervaring.”

Kaarten en meer informatie via harmonie.nl