Freeze-festival in andere vorm verder

LEEUWARDEN - Het Freeze-festival, het presentatie-platform voor Fries talent en jonge makers, neemt na 22 jaar afscheid van haar huidige naam en opzet.

Hoewel het festival kon bogen op een goede beoordeling is er in de huidige festivalregeling te weinig ruimte om het de nodige ondersteuning te bieden voor een editie in 2019. Hiermee valt één van pijlers weg om een inhoudelijk sterk en financieel gezond festival neer te zetten.

Stichting Friesland Pop betreurt het wegvallen van één van de langstlopende Leeuwarder festivals, maar ziet ook kansen om de sterke ingrediënten van Freeze voort te zetten in een nieuwe opzet. Op korte termijn zullen de contouren hiervan helder worden.

Freeze festival is vanaf de start het presentatiefestival geweest voor de gehele Friese popcultuur en bracht alle genres bij elkaar onder één dak: van metal tot singer-songwriter, van hardstyle tot indiepop. Het initiatief van Friesland Pop -in nauwe samenwerking met Schouwburg De Harmonie en later Neushoorn- heeft afgelopen jaren honderden Friese acts gepresenteerd voor een groot publiek. Het festival was vanaf de start ook aanjager voor unieke muzikale projecten, genre-overschrijdende optredens en speciale producties. Het bood acts als Zea + Soli-Brass, Ykaro, Woe Blind Birds, Yakumo Orchestra en vele anderen om te experimenteren en nieuwe wegen te verkennen; met vervolg-optredens op onder meer Noorderslag, Oerol, Glastonbury, Mundial, Eurosonic en Bevrijdingsfestival tot gevolg.

Vanaf 2010 werd er ook ruimte gemaakt voor enkele (inter-)nationale headliners, hoewel steevast tachtig procent van het programma gereserveerd bleef voor Friese acts. Hierdoor kreeg het festival wel een grotere naamsbekendheid en trok het ook bezoekers van buiten Friesland. Triggerfinger, Therapy?, Kensington, Omar Souleyman en Cradle of Filth waren enkele opvallende namen die het festival wist te strikken de afgelopen jaren.

 In de nieuwe opzet zullen de Friese Popawards, Up North, Hit The North en Excite-trajecten mogelijk terugkeren; evenals de educatieve onderdelen Maaiveld en een regionale muzikantendag.