Onmachtig SC Cambuur onderuit bij slap Roda JC

KERKRADE - SC Cambuur heeft vrijdagavond voor de vierde opeenvolgende keer punten verspeeld. De Leeuwarders kregen in het Parkstad Limburg Stadion met 1-0 klop van Roda JC.

De manschappen van trainer René Hake zakken vanwege de nederlaag van de twaalfde naar de veertiende plaats.

Wedstrijdverloop

SC Cambuur kende een belabberde start. Reeds in de derde minuut was Roda JC gevaarlijk uit een corner en een ogenblik later viel de openingstreffer; Livio Milts liet Xavier Mous kansloos uit een counter: 1-0. De Leeuwarders stelden daar in de openingsfase een tweetal corners tegenover waarbij Kevin Jansen tot een krachteloze doelpoging kwam en het de goalie van de thuisclub allerminst moeilijk maakte. In de 28ste minuut redde Matthew Steenvoorden op de doellijn na een kopbal (uit een corner) van Daryl Werker. Voorts leek Cambuur steeds beter in het spel te komen, maar gaf het - te vaak - simpel de bal weg, waardoor de thuisclub in de omschakeling tot gevaarlijke aanvallen wist te komen. In de laatste minuten voor de pauze controleerden de geel-blauwen het duel, maar bleven (grote) kansen achterwege.

De teams begonnen zonder wijzigingen aan de tweede helft.

SC Cambuur kwam goed uit de kleedkamer. Dankzij voorbereidend werk van Sam Hendriks kreeg Sai van Wermeskerken in de 48ste minuut een riante kans op de gelijkmaker; Novakovich hield, ten koste van een corner (waaruit Hendriks ruim naast kopte), zijn doel echter schoon. Op het uur ontbrak het de Leeuwarders aan geluk toen de bal uit de kluts door Tyrone Conraad en Andrejs Ciganiks op doel werd geschoten, maar beide keren werd geblokt. In het vervolg van de wedstrijd slaagden de manschappen van trainer René Hake er maar niet in het uitermate slappe en afwachtende Roda JC de duimschroeven hard genoeg aan te draaien en dus ook tot 100% kansen te komen. Het had in de tachtigste minuut zelfs 2-0 moeten staan, ware het niet dat Mous oog in oog met Milts formidabel redde. Hake bracht in de slotfase Emmanuel Mbende nog als stormram binnen de lijnen, maar dat mocht niet baten. De geel-blauwen zakten daarmee naar de veertiende plaats op de ranglijst: de slechtste klassering tot nu toe dit seizoen. 

Reactie trainer Hake na afloop: ,,Sta hier met een slecht gevoel. We geven veel te gemakkelijk de 1-0 weg en lopen daar de hele wedstrijd achteraan. We zijn wel dreigend geweest maar nauwelijks gevaarlijk.”

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder, Sambissa, Jansen, Ciganiks ('74 Bangura), Maulun ('83 Mbende), Conraad, Hendriks, Jones ('58 Boerlage)

Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Milts ('4)

Scheidsrechter Martens gaf geel aan Milts, Simakala (Roda JC) en Steenvoorden, Ciganiks, Schilder (SC Cambuur).