Betrokken ondernemers gezocht voor maatschappelijke beursvloer

Leeuwarden - Zestig bedrijven en maatschappelijke organisaties namen vorig jaar deel aan de derde maatschappelijke beursvloer in het Fries Museum. In een uur tijd werden 33 matches gesloten met een maatschappelijke waarde van €128.250,00.

Op de beursvloer die georganiseerd werd door de Leeuwarder Uitdaging, werd met gesloten beurs gehandeld in kennis, materialen en menskracht. Bedrijven en maatschappelijke organisaties, zoals ABN Amro, Stichting Jeugdcircus Saranti en Stichting AanZet, ontmoetten elkaar in een informele en dynamische sfeer met als doel matches maken. Organisaties hadden iets nodig, bedrijven iets te bieden. De succesvolle matches hadden waarde voor zowel de vrager als de aanbieder én natuurlijk voor de Leeuwarder samenleving.

,,De reden dat ik naar de beursvloer ging, was om mijn horizon te verbreden”, aldus Harm Wijbenga van het bedrijf 'Prachtig Makke', een bedrijf die onder meer workshops, creatieve educatie en creatieve dagbesteding aan diverse doelgroepen geeft. ,,Als ondernemer ben je veel met je eigen dingen bezig en dan is het goed om contacten met anderen te leggen en te proberen er een win win situatie van te maken. Bij de beursvloer werd ik door Sandra Pols van de Leeuwarder Uitdaging voorgesteld aan Annemarie van Rijn van Fier. De match was snel gemaakt; een workshop speksteen geven in ruil voor een zelfgemaakte taart. De dames van Fier waren eerst wat terughoudend, maar eenmaal bezig waren ze allemaal geconcentreerd aan het werk. Iedereen had na anderhalf uur een mooie speksteenketting en ik was een ervaring rijker. Een tweede match had ik met Talant. Daar geef ik nu nog iedere maand een workshop voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is fijn om met ze te werken en voor mijn stagiaires is het een mooie werkervaringsplek. De grootste winst is denk ik dat je bij een ander binnenkijkt en de kring van relaties vergroot. En relaties blijven belangrijk bij ondernemen. Een win win situatie met gesloten beurs en een kilo voldoening!”

Ook Annemarie is enthousiast over de beursvloer. ,,We zochten vrijwilligers voor de Summerschool om de meisjes en jonge vrouwen die bij Fier verblijven inspirerende workshops te geven”, aldus van Rijn. ,,Op de beursvloer kwam ik in contact met Harm Wijbenga die wel een workshop ‘speksteen leren bewerken” wilde geven. De cliënten waren erg enthousiast en vonden het heel leerzaam. Ze hebben prachtige kunstwerken gemaakt; een mooi en concreet resultaat. Als tegenprestatie kreeg Harm een taart uit de bakkerij van Fier; Blooming Bakery. Dit is een sociale onderneming die slachtoffers van geweld op weg helpt bij hun stappen naar zelfstandigheid. Bij Blooming Bakery doen meiden werkervaring op en leren ze alles over zowel de zakelijke als ambachtelijke kant van de bakkerij. We raden andere organisaties zeker aan om deel te nemen aan de beursvloer. Het is een mooie manier om een hulpvraag beantwoord te krijgen en verbindingen te leggen tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.”

Voor de volgende beursvloer in juli is de Leeuwarder Uitdaging op zoek naar betrokken ondernemers  die  mee willen denken en werken aan maatschappelijk vraagstukken in Leeuwarden. Enthousiast? Meld je dan aan via info@leeuwarderuitdaging.nl
De Leeuwarder Uitdaging slaat een brug tussen bedrijfsleven en samenleving in de gemeente Leeuwarden. Samen werken we aan maatschappelijke vraagstukken waarbij de leefbaarheid in Leeuwarder centraal staat. Meer informatie en projecten vind je op de website: www.leeuwarderuitdaging.nl