'Restaurant Tagmango loopt als een tierelier'

Leeuwarden - De hele buurt kan voor een schappelijk prijsje komen lunchen of dineren. ,,Het loopt als een tierelier.’’

Stijlvol gedekte tafels, kleurige wanden, een barretje waar drankjes worden geschonken. Restaurant Tagmango van scholengemeenschap Comenius (locatie Zamenhof) is een toprestaurant, waar drie dagen per week kan worden geluncht en op maandag gedineerd, op reservering. De derde- en vierdejaars zijn in groepen verdeeld, die om de beurt voorbereiden, koken en de bediening verzorgen. Ze hebben er een kokspak en een zwarte blouse voor moeten aanschaffen. De lange zwarte schorten zijn van de school. De begeleidende docenten zorgen dat alles achter de schermen op rolletjes loopt. Docent Lisette Altena: ,,Vorig jaar leerden de studenten ook koken, bakken en braden, maar aten ze het zelf op. Deze zomer hebben we het leslokaal omgebouwd tot restaurant en kunnen we hier echt gasten ontvangen. Dat werkt enorm stimulerend voor de leerlingen, en het initiatief wordt in de wijk heel goed ontvangen.’’ Op het menu staat gerookte zalm en kaviaar op toast, kotelet op grootmoeders wijze en parfait met notenhoning. ,,Zet het vuur goed hoog, zodat de koteletten worden dichtgeschroeid. Ze moeten braden, niet koken’’, zegt docent Rob Zoon. Overal in de keuken zijn groepjes studenten aan het werk: ze maken ‘schilderijtjes’ van het voor- en nagerecht. Er zijn zo’n twintig gasten in het restaurant. Elke tafel wordt door een van de studenten bediend. Docent Harmen Jorritsma zorgt ervoor dat de studenten alles volgens protocol doen. Op momenten waarop het hectisch dreigt te worden, houden de docenten het hoofd koel. Een van de gasten vraagt naar de naam van de stervormige vrucht die de parfait siert. Jorritsma: ,,Het is een carambola, maar zeg maar dat het onze Michelin-ster is.’’ Niels staat in de spoelkeuken met een professionele afwasmachine. ,,Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik niet naar zorg en welzijn, techniek, of handel en commercie wilde. Maar ik ga niet verder in dit vak, ik ga hierna de mbo-opleiding Uniformendienst doen. En daarna de landmacht of de marine.’ Zijn medestudent Martin vindt koken ook best leuk, maar gaat hierna ook iets anders doen. Elektrotechniek doen. Dat wist ik nog niet toen ik aan deze opleiding begon, anders was ik wel gelijk naar elektrotechniek gegaan.’’ Er zijn studenten bij wie het koken of bedienen in de genen zit. Jorritsma: ,,Sommigen gaan er wel in door, maar de meesten niet. Toch is deze opleiding heel nuttig. De studenten leren bijvoorbeeld samenwerken, met mensen omgaan en koken. Daar hebben ze hun hele leven plezier van.’’ Na de lunch worden de gasten naar de kapstok begeleid. De leerlingen reiken jassen aan alsof ze het elke dag doen. ,,We zien u graag weer terug.’’ De foto is gemaakt door Jaap Schaaf van fotobureau Hoge Noorden.