Marcella Veldhuis-Andringa wint Vrouw in de Media Award Friesland

LEEUWARDEN - Stijlinspirator Marcella Veldhuis-Andringa uit Leeuwarden ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 voor Friesland. Veldhuis-Andringa heeft zich in 2018 volgens 29 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd.

Veldhuis-Andringa wordt door de stemmers geroemd om de manier waarop zij mensen op een professionele wijze hun kracht laat ontdekken. Linda Terpstra, initiatiefnemer Fier, eindigde met vijftien procent op de tweede plaats. Renate Westdijk, Directeur van Enwestdijk, ontving dertien procent van de stemmen en werd daarmee derde.

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 

Over de winnares
Marcella Veldhuis-Andringa is stijlinspirator, spreker en vakdocent Kleding als taal. Ze wordt door de stemmers gezien als ‘een krachtvrouw pur sang, die mensen inspireert en hen verder helpt bij hun persoonlijke groei’. Volgens de stemmers doet Veldhuis-Andringa ‘wat andere ondernemers niet doen: haar stijl en vrouwelijkheid in het ondernemen stoppen. Ze is uitnodigend, nieuwsgierig, vertaalt je kwaliteiten in kleding, zodat je als vrouw zichtbaar wordt en een positie verwerft in de maatschappij. Ze inspireert andere vrouwen, maakt zich hard voor het versterken van zelfvertrouwen. Een rolmodel voor velen.'  Vorig jaar won ondernemer Geesje Duursma uit Burgum de Vrouw in de Media Award Friesland.

Regionale Vrouw in de media award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek zijn tien landelijke en per provincie tien regionale rolmodellen geselecteerd. Er kon tot donderdag 31 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl.  Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. Ruim 25.000 mensen brachten hun stem uit.

Uitreiking landelijke Vrouw in de Media Award door minister Ingrid van Engelshoven 
Op maandagavond 11 februari maakt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, de landelijke award en Shula Rijxman, voorzitter NPO, de You Go Girl Award 2018 bekend bij Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Een informatieve en feestelijke avond ter gelegenheid van de tiende editie van de Vrouw in de Media Awards, gepresenteerd door publiciste Petra Stienen (VIDM-winnaar 2011) met optredens van Funda Müjde (cabaretière), Arno Peperkoorn (Include Now), Rajae El Mouhandiz (zangeres), Pia Sprong (tekenares), eerdere prijswinnaars Wanda de Kanter (longarts/winnaar 2014/2015) en Annemarie Heite (aardbevingsproblematiek Groningen/winnaar 2017). Er wordt ook een impressie van de uitreiking regionale awards vertoond.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) is 19,5 procent vrouw (bron: GMMP). Bij opinie- en nieuwsprogramma`s is twaalf procent van de experts die aanschuiven een vrouw. Ook in de Nederlandse dagbladen is twaalf procent van de genoemde experts vrouw. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia is al jaren hetzelfde en staat al twintig jaar stil.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2018 is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt en wordt mede mogelijk gemaakt door Coalitie Beeldvorming in de media / ministerie OCW.