Jon van Eerd met komische musical in De Harmonie

LEEUWARDEN - Hilarische misverstanden en dwaze persoonsverwisselingen worden afgewisseld met komische en ontroerende shownummers in de musical comedy Charley. In deze heerlijke chaos voelt musicalacteur Jon van Eerd zich als een vis in het water.

In de nieuwe musical Charley speelt Jon van Eerd een butler die wordt gedwongen zich voor te doen als een charmante tante om twee jonge verliefde stellen uit de brand te helpen. De musical is een stuk vol verwarring. De butler speelt een tante, er worden twee mannen op haar, of eigenlijk hem, verliefd, en dan komt de echte tante, gespeeld door Vera Mann, ook ineens opdagen. Jon van Eerd vindt zijn rol geweldig om te spelen. ,,De butler is dwars, nukkig, maar vooral een man die geen vrouw wil zijn. En dat maakt hem gevaarlijk en zorgt voor frictie. Hij zou zomaar haar pruik af kunnen doen en zeggen: ,,Ik heb hier dus geen zin meer in."

De geschiedenis van deze musical comedy begint in 1892 toen de Britse komedie Charley’s Aunt werd opgevoerd. Veertien jaar geleden bewerkte Van Eerd dit stuk al tot een nieuwe toneelvoorstelling. En nu heeft hij er een musical comedy van gemaakt. ,,Het origineel is best een tikje oubollig. Ik wilde er iets heel anders van maken, iets wat we in Nederland nog niet kennen. Het moest een hoogwaardige musicalproductie worden. En dat is, als ik zo bescheiden mag zijn, best heel goed gelukt.”

Niet alleen bewerkte hij het verhaal tot een musical, hij produceert het ook. Best spannend om zo’n grote musical in eigen stal te maken, vindt hij. Maar daardoor kon hij ook precies doen wat hij voor ogen had. ,,Deze voorstelling is bijvoorbeeld ook in humor een anders dan andere-voorstelling. Er moet vooral gelachen worden, dat vind ik belangrijk. Dat mensen blij zijn en vermaakt worden. Er zit een enorme vaart in het spel, zonder dat het inzakt of vervelend wordt.”

Van Eerd wilde ook per se een live orkest. Want daarmee krijgen de liedjes een volwaardige rol in de musical. De muziek schreef hij samen met West-End en Broadway-componist Michael Reed. ,,Waar ik trots op ben is dat we iets heel nieuws hebben mogen en kunnen maken.” Hij denkt even na en zegt dan resoluut: ,,Soms komen dromen gewoon uit. Dit is zo’n droom.”

Deze voorstelling is op vrijdag 22 februari om 20.15 uur te zien in De Harmonie. Kijk voor kaarten en meer informatie op harmonie.nl