Kalverdijkje decor WK korfbal U19

LEEUWARDEN - Het WK voor korfballers tot negentien jaar vindt van 19 tot en met 21 april in sportcentrum Kalverdijkje plaats. Dertien landenteams strijden in Leeuwarden om de eerste officiële wereldtitel in deze leeftijdscategorie.

In 2018 organiseerde Leeuwarden al het eerste open EK voor deze leeftijdscategorie, nadat de Internationale Korfbalfederatie (IKF) had besloten om ook voor korfballers tot negentien jaar officiële kampioenschappen te houden. Voor die tijd was sportcentrum Kalverdijkje jarenlang het decor van het officieuze wereldkampioenschap U19, dat meer dan twintig jaar georganiseerd werd door district Noord van het KNKV. 

Deelname uit drie continenten 
Het IKF U19 World Korfball Championship 2019 telt dertien deelnemers. Naast gastland Nederland zijn dat België, Engeland, Duitsland, Portugal, Catalonië, Tsjechië, China, Hong Kong, Marokko, Chinees Taipei en Maleisië. Maleisië was nog niet eerder van de partij tijdens een dergelijk toernooi.

De IKF heeft dit WK met duidelijke motivaties toegewezen aan het KNKV, dat samenwerkt met de lokale organisatie in Leeuwarden. Zij kunnen namelijk rekenen op de hulp van vele vrijwilligers van de verenigingen in Leeuwarden en omstreken. Geert Keuning, voorzitter van de districtswerkgroep internationaal korfbal en van het lokale organisatiecomité is ontzettend blij met de toewijzing: ,,Jarenlang hebben wij het officieuze wereldkampioenschap U19 georganiseerd en we zien dit echt als een kroon op ons werk. Ook voor de verenigingen uit Leeuwarden en omstreken is dit toernooi weer iets om naar uit te kijken. De meeste landen overnachten bij gastgezinnen. Dat schept altijd een speciale band."