Winterfietselfstedentocht met twaalfhonderd deelnemers

REGIO - De Winterfietselfstedentocht werd afgelopen zondag onder vrij prettige weersomstandigheden gehouden. Het was droog en de zon liet zich regelmatig zien.

Omdat velen een goed gevoel hadden bij de gunstige weersvoorspellingen meldden zich nog tal van deelnemers aan op het laatste moment.

De organisatie zag zondagmorgen ongeveer twaalfhonderd deelnemers van start gaan: duizend vanuit Leeuwarden en ook nog eens tweehonderd vanuit Sneek voor de 7-Stedentocht. ,,Omdat we de finishers niet registreren, weten we niet hoeveel er uiteindelijk de toch hebben volbracht. Doordat we nauwelijks mensen door de twaalf EHBO-posten en drie EHBO-auto's hebben moeten laten behandelen, kunnen we er vanuit gaan dat het grootste deel ook daadwerkelijk over de finish is gekomen. Slechts een handjevol uitvallers waren er te noteren door onvoldoende training, nét ziek geweest zijn - en daardoor onvoldoende conditie - en ook was er iemand met een zweepslag", aldus Eric Lansu namens de organisatie.

De deelnemer die vanuit Nederland de meeste kilomters had gemaakt om mee te doen kwam uit Maastricht. De internationale inbreng kwam onder meer uit Northwood (Engeland), Gersfeld (Duitsland), Noorwegen en was zelfs iemand uit Australië! ,,Van die laatste twee is de plaatsnaam onbekend omdat ons inschrijfsysteem hier niet op berekend was... Aandachtspunt voor het komend jaar!", zo meldde Lansu met een glimlach.

Hoe jong of oud en hoe snel of langzaam de fietsers waren is onbekend. Lansu had daar een duidelijke verklaring voor: ,,Leeftijden registreren we niet. We hebben dat voor de tocht niet nodig en vanwege de privacy-wetgeving minimaliseren we de gegevens die we vragen. Ook met de snelste en laatste doen we dus niets bijzonders. Het is namelijk een toertocht en geen wedstrijd. De medaille is dan ook een herinnering en kun je ook krijgen als je hem niet uitgereden hebt. Of je hem dan later met droge ogen aan je kleinkinderen durft te laten zien is natuurlijk een ander verhaal..."

Lekke banden dankzij sneue figuren

,,In IJlst waren blijkbaar de avond ervoor een aantal baldadige types met bierflesjes aan het gooien geweest. Hierdoor hebben daar heel wat deelnemers lek gereden. Vervelend natuurlijk, maar niet te voorkomen. Gelukkig hadden we een fietsenmaker paraat staan en zijn we gelijk met een bezem aan de slag geweest om de scherven op te vegen en verdere problemen te voorkomen. Ook op de rest van de route is er een fietsenmaker druk aan het werk geweest. Dit was gelukkig wel met 'gewone' problemen zoals een gebroken ketting."

De finish was dit jaar bij de Bonkefeart, vlak bij de finish van dé Elfstedentocht. ,,Een gezellige locatie met veel mogelijkheden. Zeker voor herhaling vatbaar! De start blijven we in ieder geval vanuit de Elfstedenhal doen, ook in lijn met een eventueel ooit nog te houden schaatstocht", zo besloot Lansu.