Skûtsje Waaksdom naar Boot Holland

JOURE - Het was een hele klus maar het is gelukt. Het Jouster IFKS Skûtsje Waaksdom zal van 8 tot en met 13 februari te bewonderen zijn tijdens de watersportbeurs Boot Holland in Leeuwarden.

Het skûtsje is zelf naar Leeuwarden gevaren. ,,Daar is het schip met een grote kraan op een vrachtwagen getild en naar het WTC Expo gebracht,” vertelt Ivo Jan de Wolff. Hij is als bemannings- en bestuurslid nauw betrokken bij dit initiatief. ,,Het was een hele happening want zo’n schip weegt 17,5 ton. Gelukkig is het transport goed verlopen. Het is voor ons de tweede keer. Vorig jaar mocht ons skûtsje in het kader van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad tentoongesteld worden. Dat was een succes en daarom doen we het dit jaar opnieuw.”

Skûtsjesilen is een tijdrovende en kostbare sport. Donateurs, vrijwilligers en sponsors zijn onmisbaar. Ivo: ,,We zeilen met een tuig dat al zestien jaar oud is. Nieuw materiaal is onze grote wens, maar dat is op dit moment financieel niet haalbaar. Vorig jaar zeilden we als promovendus voor het eerst in de A-klasse. Helaas hadden we te kampen met tegenslagen zoals materiaalpech en een protest, maar we konden ons handhaven. We willen in de hoogste klasse blijven zeilen. Sterker nog, we zouden ook graag meedoen in de top. Waaksdom betekent groeipijn, kenmerkend voor de fase waarin we ons bevinden. We willen meer en dat laten we zien op Boot Holland, waar het publiek ons schip helemaal mag bekijken.”

De eerste wedstrijden vinden plaats op 13 april in Langweer. De bemanning hoopt op een succesvol vaarseizoen. Zij zijn nog op zoek naar donateurs. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op de website: www.skutsjewaaksdomjoure.com.

Gea de Jong-Oud