‘Je kwetsbaarheid is de opening’

LEEUWARDEN - Je kunt haar kennen van de televisieserie ‘Klikbeet’, ze is actrice, zangeres en cabaratière: Eva Crutzen. Donderdag 7 februari staat ze op de planken bij Stadsschouwburg De Harmonie met haar cabaretvoorstelling ‘Opslaan Als’.

Crutzen is geboren in Maastricht, maar verhuisde op haar achttiende naar Amsterdam voor een studie dans, zang en acteren. In 2009 studeerde ze als actrice af aan de Frank Sanders Academie en in 2012 won ze de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. De 1 meter 59 (en een halve centimeter) korte Crutzen is niet bang om moeilijke onderwerpen aan te snijden in haar shows. ,,Als de bodem in zicht is, kun je er altijd nog doorheen zakken”, vertelde ze naar aanleiding van haar show ‘Hoogtevrees’.

‘Opslaan Als’ is haar meest persoonlijke voorstelling tot nu toe. Haar moeder overleed twintig jaar geleden en ze besefte dat de herinneringen en beelden van haar moeder aan het vervagen waren. ,,Dat vind ik zo schrijnend, alsof ik haar voor een deel verlies.” In haar nieuwe voorstelling doet ze onderzoek naar het concept ‘herinneringen’; waarom onthoud je wel al je oude telefoonnummers, maar is de geur van iemand uit het verleden zo moeilijk om terug te halen? De herinnering aan haar moeder staat aan de basis van de voorstelling.

,,Na de dood van mijn moeder groeide ik op in een huis met twee mannen: mijn broer en vader. Daar werd niet over verdriet gepraat, maar tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat ik me kwetsbaar op moest stellen als ik op de planken wilde staan. Je kwetsbaarheid is de opening, anders kijkt het publiek naar een muur.”

Praktische informatie

Donderdag 7 februari om 20.30 uur is de energieke Eva Crutzen te zien bij Stadsschouwburg De Harmonie met de flitsende show ‘Opslaan Als’. Kaarten zijn online verkrijgbaar via Harmonie.nl