ADVERTORIAL I De verschillende soorten lichaamsbouwen

Elk mens heeft een andere lichaamsbouw. Je lichaamsbouw wordt bepaald bij de geboorte. En het verandert eigenlijk maar weinig gedurende de groei.

De Amerikaanse psycholoog William Sheldon heeft in 1940 de drie somatotypes (lichaamsbouwen) geïntroduceerd. Dit zijn: de ectomorphe (lang en slank), de mesomorphe (gemiddeld) en de endomorphe (klein en breed). Benieuwd tot welke bouw jij behoort en met welke kleding pasvorm je dit combineert? Lees dan snel verder!

De lichaamsbouw van de ectomorphe

Ben je lang en slank? Dan heb je de lichaamsbouw van een ectomorphe. Mensen die de bouw van een ectomorphe hebben, kunnen eten wat ze willen en komen eigenlijk nauwelijks aan. Het behouden van de gekweekte spiermassa is een uitdaging. Vanwege een snelle stofwisseling is het lastig om aan te komen. Wil je graag meer massa? Dan is het belangrijk om genoeg eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten te eten. Brad Pitt is een voorbeeld van het lichaamstype ectomorphe.
Mensen met de lichaamsbouw van een ectomorphe moeten bij het kopen van overhemden of andere kleding letten op de pasvorm. Kies met deze lichaamsbouw voor een slim fit (sterk getailleerd) of super slim fit (zeer sterk getailleerd). De overhemden merken Venti en Kronstadt zijn zeer geschikt voor ectomorphes met een breed bovenlichaam. Toch is het zo dat een meer recht model verstandiger is voor deze lichaamsbouw omdat het lichaam ook recht is (maar wel slank).

De lichaamsbouw van de mesomorph

De lichaamsbouw van een mésomorph ligt tussen de slanke ectomorphe en de brede endomorphe in. De mesomorph mannen en vrouwen kenmerken zich door een atletische bouw, brede schouders en brede romp. Mésomorphs kunnen gemakkelijk vet verliezen en bouwen snel spiermassa op. Daarnaast kunnen mésomorphs veel eten zonder al te veel aan te komen. Mensen vinden dit over het algemeen het mooiste lichaamstype, maar smaken verschillen. Arnold Schwarzenegger is een voorbeeld van het lichaamstype mésomorph. 
Bij kleding moeten mésomorphs opletten om de kleding niet te strak te kopen. Over het algemeen kopen mésomorphs getailleerde kleding. Onderverdeeld in sterk getailleerd (slim fit) en licht getailleerd (tailored fit of modern fit).

De lichaamsbouw van de endomorphe. 

Wanneer je de bouw van een endomorphe hebt, ben je meestal wat groter. Endomorphes hebben een trage stofwisseling. Door de tragere stofwisseling kost het moeite om gewicht te verliezen. Om niet te snel aan te komen, is het verstandig om goed op te letten wat je eet. Het voordeel van een endomorphe is dat men snel spiermassa opbouwt. Voorbeelden van mensen met de bouw van een endomorphe zijn portiers en deelnemers aan de “sterkste man” en de “sterkste vrouw” competities. 
Bij het kopen van kleding is het belangrijk om te letten op de fit. Het is aan te raden om een normale fit te nemen. Dit zit comfortabel en ziet er niet te strak uit. Koop je bijvoorbeeld een overhemd? Dan is het verstandig om te kiezen voor een modern (enigszins getailleerd) of regular fit (recht model). 

Mocht je twijfelen over de maat, dan is het verstandig om met een centimeter je borst- en buikomvang op te meten. De meeste online webshops zoals overhemden.com hebben maattabellen op de site staan. Zo kun je aflezen welke maat voor jou geschikt is. En je kunt het natuurlijk ook altijd even vragen aan de servicedesk van de betreffende website. Let op dat je altijd enkele centimeters speling erbij optelt.