Ondernemers De Hemrik naar gevangenis

LEEUWARDEN - Bijna honderd ondernemers van bedrijvenvereniging De Hemrik in Leeuwarden brachten onlangs een bezoek aan de nabijgelegen penitentiaire inrichting (PI) aan de Holstmeerweg.

Het bezoek was niet alleen bedoeld als informatief bedrijfsuitje, het diende ook een maatschappelijk doel. ,,Wellicht kunnen we de samenwerking met u aangaan”, zo sprak vestigingsdirecteur Toon Molleman richting de ondernemers. ,,Als gevangenis hebben we twee belangrijke doelen. Mensen zitten hier in de gevangenis hun straf uit of verblijven in het Huis van Bewaring in afwachting van een uitspraak door de rechter. We doen ons best om ervoor te zorgen dat gedetineerden aan het einde van hun straf beter naar buiten gaan, dan dat ze erin zijn gekomen. Vandaar dat er tijdens de detentie veel wordt geïnvesteerd in de re-integratie.”

Om gedetineerden weer succesvol te kunnen laten terugkeren in de samenleving, zoekt PI Leeuwarden de samenwerking met allerlei partijen in de buitenwereld. Waaronder ondernemers. Toon Molleman: ,,We hebben in onze PI een arbeidsbedrijf waar gedetineerden dagelijks werkzaamheden verrichten. Wellicht heeft u een klus die u wilt uitbesteden zodat gedetineerden arbeidsritme kunnen opdoen en zinvol bezig zijn. Of bent u op zoek naar een paar extra handjes in uw bedrijf. Weet dan dat een gedetineerde in de laatste fase van zijn straf of na detentie graag aan de slag wil om stage te lopen, werkervaring op te doen of als betaalde kracht aan het werk wil gaan.”

De ondernemers van De Hemrik kregen uitleg over het reilen en zeilen in de penitentiaire inrichting Leeuwarden en werden rondgeleid binnen het complex. Zo konden ze onder andere een kijkje nemen op één van de cellenvleugels die momenteel leeg staat omdat er een flinke verbouwing gaande is in de gevangenis. Zo worden alle vloeren vernieuwd en krijgen de cellen een opknapbeurt.

Harm Mink, secretaris van De Hemrik, was onder de indruk na afloop van het bezoek. ,,Als ondernemers hier in de buurt zien we regelmatig de gevangenismuren, maar we hadden geen idee wat zich hier allemaal afspeelt. Heel mooi dus dat we nu eens een kijkje konden nemen. Verbazingwekkend wat hier allemaal gebeurt. We hebben onze ogen uitgekeken. Wat vooral opviel is de omvang van het gebouw, dat de cellen wel erg klein zijn en dat er veel gebeurt op het gebied van re-integratie.”

Over de uitnodiging van de gevangenisdirecteur om wellicht iets voor elkaar te betekenen, gaan de ondernemers zeker nadenken, weet Mink. ,,Het is aan elk bedrijf zelf om dit te bepalen, maar ik heb vanavond wel gemerkt dat de intentie zeker aanwezig is om te kijken of we samen met de gevangenis een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappelijke opdracht.”