Foto-expositie ‘Postcards From Fryslân’ in Sidewalk Gallery

LEEUWARDEN - Standaard ansichtkaartfoto’s met daarop toeristische attracties zal je niet aantreffen bij de expositie: Postcards From Fryslân. Hiervan is op 2 februari om 15.00 uur de opening in de Sidewalk Gallery te Leeuwarden.

Bouwe Brouwer, de maker van de tentoongestelde zwart-wit foto’s, is op zoek naar unieke momenten die zich afspelen in een fractie van een seconde.

Al anderhalf jaar bezoekt hij evenementen of gaat hij de straat op, op diverse locaties in Friesland. Steeds weer op zoek naar die momenten waar hij het gewone, alledaagse, kan vastleggen in een krachtig en tijdloos beeld. Hier zorgt soms het ontbreken van elke context voor een mysterieuze en poëtische sfeer. Wat doet die man met hoed en in stofjas daar bij dat hek, bijvoorbeeld. Waar kijkt hij naar? En waar komt die immense rookpluim vandaan, die schijnbaar lijkt op te stijgen uit een door de schemering rijdende auto. Op andere foto’s wordt er een extra spel gespeeld met vorm: zoals een groep kinderen met verjaardag hoedjes, die dezelfde vorm hebben als het verkeersbord achter hen. Een silhouet met een paraplu, waarbij de vorm van de paraplu wordt gecomplementeerd door een scheur in het glas van een achteruitkijkspiegel.

Nu na anderhalf jaar met het project bezig te zijn heeft Bouwe het gevoel dat hij nog maar net begonnen is. Er zijn nog zoveel plekken te bezoeken in Friesland. En elke situatie levert weer de mogelijkheid tot nieuwe beelden op. Het lijkt hem fantastisch om dit in ieder geval nog tien jaar te doen en dan te kijken wat voor tijdsbeeld, en vooral ook persoonlijk verhaal, er op tafel ligt.

De meest interessante foto’s post Bouwe Brouwer op een speciaal daarvoor opgericht Instagram account onder de naam @PostcardsFromFryslan. De werken die te zien zijn in de expositie in de Sidewalk Gallery zijn daar een gevarieerde selectie uit. Verscheidene foto’s werden al gepubliceerd in het buitenland en geëxposeerd in onder meer Londen en Cambodja.

Bouwe Brouwer, in het dagelijkse leven full time leerkracht in het basisonderwijs, haalde onder andere in 2017 een eerste prijs tijdens het Fryslân Photo Festival. Hetzelfde jaar werden er meerdere foto’s van hem tentoongesteld in Londen tijdens een mede door het prestigieuze Magnum georganiseerde tentoonstelling. In 2018 verscheen er onder andere werk van hem in het Italiaanse Eyeshot magazine en in het fotografietijdschrift Hamburger Eyes uit San Fransisco.

De expositie opent op zaterdag 2 februari om 15.00 uur en is tot en met 23 februari te bezichtigen op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur in de Sidewalk Gallery aan de voorstreek 32 a in Leeuwarden.

De Sidewalk Gallery aan de Voorstreek in Leeuwarden is de kleinste galerie in Nederland. Deze is in september 2018 geopend en stelt diverse exposities tentoon van kunstenaars die in de openbare ruimte werken.