Dick uit Marsum bij de laatste 10 kandidaten Project Rembrandt

MARSUM - In het nieuwe NTR programma Project Rembrandt wordt in acht afleveringen gezocht naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. Uit 50 kandidaten zijn 10 gepassioneerde talenten gekozen. De Friese Dick heeft het tot de laatste tien weten te schoppen.

De gepensioneerde veteraan Dick (60) tekent al zijn hele leven. Tijdens zijn jaren als beroepsmilitair schetste hij ieder vrij moment mensen en maakte hij cartoons. Met die cartoons verfraaide hij regelmatig het personeelsmagazine van Defensie. Pas na zijn pensionering, zeven jaar geleden, is hij fanatiek gaan schilderen.

Coach

Iedere aflevering voeren de deelnemers nieuwe opdrachten uit, en treden op die manier in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt. Hierbij worden ze gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en ontwerper & docent Jaap Godrie, die ieder vijf deelnemers onder hun hoede nemen. Dick zal in het programma begeleid worden door docent Jaap, die in Dick zeker potentie zag.

De opdrachten brengen de schildertalenten naar prachtige locaties in Nederland en ontmoetingen met bijzondere figuren. De hierbij gemaakte werken worden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum en gespecialiseerd in 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst, en Lita Cabellut, kunstenares. Pieter en Lita worden iedere aflevering bijgestaan door een bijzonder gastjurylid. Samen bepalen ze iedere week: wie gaat er door en wie valt er af?

Thuis meedoen

Kijkers thuis kunnen op projectrembrandt.nl iedere week de masterclasses uit de serie volgen én deelnemen aan een online competitie. De opdracht voor de wedstrijd is het schilderen van een live geposeerd portret van presentatrice Annechien Steenhuizen.

De beste inzendingen maken kans op een plek in de publieksjury in de laatste aflevering waarin de winnaar wordt bepaald van Project Rembrandt.

Project Rembrandt wordt op zondagavonden uitgezonden om 21.20 op NPO1, van 27 januari t/m 7 april.