Muzikale parels op historische schepen

LEEUWARDEN - Aan boord zijn van een historisch schip is voor veel mensen iets bijzonders, stelt Maurice Luimes, bewoner van de Vrouwe Jacoba aan de Willemskade. ,,Combineer dat met een huiskamerconcert, en er ontstaat iets heel moois.” Dat valt elke eerste zondag van de maand te ervaren tijdens Oesters.

Het hele jaar zijn er activiteiten te over, maar tijdens de winter, met name in januari en februari, zijn de agenda’s relatief leeg. Toch jammer, zo vonden Maurice en zijn buren Rolf en Lia van der Mark en Kees Botman, allen bootbewoners. Juist die donkere dagen kunnen wel gezelligheid gebruiken. Afijn, je kunt erover klagen, je kunt er ook iets aan doen - zo is waarschijnlijk de gedachte geweest, want drie weken later vond aan boord van de Vrouwe Jacoba al een huisconcert plaats. ,,Dat ging inderdaad snel”, lacht Maurice. ,,Dat is het voordeel van samenwerken met mensen die doorpakken.”

De huiskamerconcerten hebben de naam Oesters. Een oester is een soort harde cocon waarin parels kunnen ontkiemen. Een passende naam voor de huiskamerconcerten, zo vinden de vier organisatoren. Maurice: ,,Een schip is eigenlijk ook een soort oester. Een knusse ruimte. En de muzikanten die hier optreden zijn parels binnen de muziek.” De twee muzikanten die in de namiddag van 6 januari optraden, waren Oscar van der Burgh uit Amsterdam en Timo de Jong uit Leeuwarden. Het tienkoppige publiek luisterde naar de muziek, en mocht tussen de twee optredens genieten van kibbeling of zalm.

,,Vanwege de korte organisatietijd konden we weinig doen aan reclame”, vertelt Maurice. ,,Maar zowel het publiek als de muzikanten waren enthousiast, dus we gaan ervan uit dat er steeds meer mensen zullen komen. We hebben ruimte voor 30 tot 35 mensen.” Ze mogen gratis van het optreden genieten - een vrijwillige gift voor de muzikanten wordt wel gewaardeerd - en eten en drinken kost enkele euro’s. ,,We willen dit met opzet zo laagdrempelig mogelijk maken”, vertelt Maurice. ,,Tegelijk proberen we de kosten eruit te halen. Maar we hoeven er niet aan te verdienen. We vinden dit gewoon leuk om te doen.”

Maurice kijkt dan ook enthousiast terug op de eerste Oesters. ,,Op een schip gebeuren dingen die op het land niet zo snel gebeuren. Allereerst moeten mensen altijd even zoeken: ‘Is het hier? We gaan wel even aan boord om te kijken’. Eenmaal binnen is het voor sommigen wat onwennig; ze zijn wel in iemands huis. ‘Mag ik gewoon zitten? Ja, dat mag. Het drinken staat op tafel, dus pak maar wat je wilt en doe het geld maar in het doosje.’ Daarnaast levert zo’n schip altijd gespreksstof op, vreemden beginnen met elkaar te kletsen. Dan beleef je met elkaar zo’n intiem concert, een mooi moment, en daarna iedereen weer zijn eigen weg. Dat was erg gaaf om mee te maken.”

Hij hoopt dan ook dat Oesters aanslaat in Leeuwarden. In de eerste helft van 2019 vinden in ieder geval nog drie huiskamerconcerten plaats: in februari, maart en april, telkens op de eerste zondag van de maand. ,,Als het een succes wordt, is de kans groot dat we in oktober verder gaan.”

Het volgende Oesters-huiskamerconcert is op 3 februari aan boord van VIOD aan de Willemskade 56a. Marigold Groove, een duo van Jelle Mulder en Zola Bikouta, treedt dan op. Meer informatie: www.oesters.frl.

Tekst: Martine van der Linden