Mevrouw W. Feijen-Moes honderd jaar

LEEUWARDEN - Mevrouw W. Feijen-Moes is afgelopen woensdag 23 januari honderd jaar geworden. Burgemeester F. Crone heeft haar die dag gefeliciteerd met haar verjaardag.

Mevrouw W.Feijen-Moes (Willemina) is een eeuw geleden in Smilde geboren als een na de jongste in een gezin met acht kinderen: vijf meisjes en drie broers. De vader van mevrouw W.Feijen-Moes werkte op de scheepswerf in Smilde en haar moeder zorgde voor het huishouden. Ze kon goed leren en kreeg op school het advies om ‘door te leren’. Destijds kreeg ze een nieuwe fiets om naar de ULO in Bovensmilde te kunnen gaan. Na de ULO en een tijdje thuis helpen in de huishouding, startte mevrouw W. Feijen-Moes met de verpleegopleiding psychiatrie bij de Stichting Licht en Kracht in Assen, waar ze in 1941 het ‘zwarte kruis’ behaalde.

Tijdens de catechisatie ontmoette ze de liefde van haar leven, Gebines Aleidus Feijen (Bijs). Het stel trouwde in de oorlog in 1942. Het echtpaar settelde zich in Sneek en kreeg drie dochters. Het gezin moest vaak verhuizen wegens het werk van de heer Feijen bij een verzekeringsmaatschappij. Van Sneek ging het naar Assen, Leeuwarden en vervolgens naar Almelo. Na de pensionering van haar man maakte het echtpaar graag verre reizen naar onder andere de Verenigde Staten en Canada. Mevrouw W. Feijen-Moes heeft negen kleinkinderen en inmiddels negentien achterkleinkinderen.

Een aantal jaren na het overlijden van haar man verhuisde mevrouw Feijen-Moes naar een aanleunflat van St. Jozef in Leeuwarden. Hier woont ze met veel plezier. Ze kent alle mensen die voor haar zorgen bij naam en mag graag (met veel humor) over vroeger vertellen. Lopen is wat moeilijker geworden, maar haar geest is nog helder.