Yentl en de Boer op podium met nieuwe show

LEEUWARDEN - Yentl Schieman en Christine de Boer, alias Yentl en De Boer, hebben twee krankzinnige jaren achter de rug. Krankzinnig als in: krankzinnig succesvol.

Vrijdag 8 februari om 20.15 uur is het duo met de voorstelling 'Magie' in Stadsschouwburg de Harmonie te zien.

Het begon met de Annie M.G. Schmidt-prijs voor hun lied Ik heb een man gekend, een instantklassieker. Daarna waren er vele optredens in de tv-programma’s Opium en RTL Late Night. En ondertussen was er de succesvolle tournee van De snoepwinkel is gesloten. De dames pakten vorig seizoen meteen door met een concerttour, die jubelend werd ontvangen door pers en publiek. Maar tijd om daar van te genieten was er niet: onlangs begon hun nieuwe cabaretvoorstelling: Magie. 

Recentelijk kregen Yentl en Christine een aantal vragen voorgelegd:

Wat is eigenlijk het grote voordeel van een duo zijn?
Yentl: ,,Een van de voordelen is dat je je niet over de kop werkt, we houden elkaar in toom." Christine: ,,En we bewonderen elkaar. Als ik iets geschreven heb, wil ik heel graag dat Yentl het mooi vindt. We zijn elkaars eerste criticaster. Het allerfijnste is dat je, als je niet meer weet hoe je verder moet, altijd de ander nog hebt."
Yentl: ,,Maar het schrijven zelf doen we alleen. Als je de allereerste versie van een liedje schrijft, moeten er geen andere oren in de kamer zijn."

Jullie hebben inmiddels ook heel veel actuele liedjes voor tv geschreven. Dat moet onder hoge druk zijn gebeurd.
Christine: ,,We hadden een keihard kantoorschema, tegelijkertijd waren we ook nog onze nieuwe voorstelling aan het maken. Was ook wel lekker, want dan is er niet zo veel ruimte om heel kritisch te zijn. Dat is ontzettend productief en leerzaam. Als we nu een liedje gaan schrijven, hebben we altijd een duidelijk idee wáár we heen willen gaan. Daar wordt een lied veel helderder van."

Na al dat harde werk is de voorstelling nu af. De voorstelling heet Magie. Waar komt die titel vandaan?
Yentl: ,,We zingen eigenlijk altijd al over, sprookjes, magie en tovenarij."
Christine: ,,En onze liedjes gaan er vaak over hoe je aan de werkelijkheid kan ontsnappen."
Yentl: ,,Eigenlijk zou ik het liefst in zo’n magische, Harry Potter-achtige wereld willen wonen. Toen ik een jaar of veertien was kwamen de Harry Potter en Lord of the Ring-films uit, ik ben daar heel diep in gegaan. Mijn vriend doet weleens een spel met mij: hoe ik het zou vinden als er een brief op de deurmat zou liggen om naar die school van Harry Potter te gaan. Ik ga daar dan helemaal in mee, maar op het eind kan ik bijna huilen omdat die brief tóch nooit zal komen. Ik wil de wonderlijke dingen van de wereld vinden, maar die zijn er gewoon niet zo veel. Ik heb een diep verlangen naar prinsessen, draken en kastelen. Misschien komt het omdat mijn moeder kleuterjuf is, zij is gewoon heel erg van de sprookjes."
Christine: ,,Zo’n diepe hang naar het toverachtige heb ik niet, maar ik vind het wel fijn om de realiteit op een nieuwe manier te bekijken. Een andere invalshoek te zoeken, waardoor alledaagse dingen magisch worden. In onze nieuwe voorstelling ‘Magie’ is dat precies wat we proberen te doen. We zijn op zoek naar de verwondering, wat maakt geluk, wat trekt je uit de sleur."

Kijk voor meer informatie op www.harmonie.nl