Leerlingen CSG Comenius voor één dag 'Baas van Morgen'

LEEUWARDEN - Zes leerlingen van CSG Comenius beleefden donderdag 24 januari een heel bijzondere dag. Ze waren voor één dag de baas bij verschillende bedrijven in de omgeving van Leeuwarden.

Zo verving Lennard Ferd Crone als burgemeester, was Tanja de baas bij WoonFriesland en was Zainab (foto) de directeur van Comenius Zamenhof, haar eigen middelbare school. ABN Amro-directeur Sander van Krieken werd vervangen door Rachel, Jamie was de baas van Arriva en Jort mocht als eindverantwoordelijke Grandcafé Z in het centrum van de stad runnen.

De zestienjarige Zainab liet zich zeker gelden als locatiedirecteur van Comenius Zamenhof. ,,We moeten meer zitplaatsen creëren op de eerste verdieping, want meestal moeten we daar staan in de pauze. En de prullenbak zou ook wel ergens anders kunnen staan”, adviseerde ze Ronald Boorsma, die normaliter de dagelijkse leiding heeft in de school aan de Robert Kochstraat. ,,Zainab heeft vanuit het oogpunt van een leerling, heel vlot formulerend en met voorbeelden onderbouwd, verfrissende voorstellen gedaan over onder andere het aantal zitgelegenheden in de school, ICT in het onderwijs, samenwerking tussen locaties en inspraak van leerlingen”, liet Boorsma na afloop van de dag weten.

De kansen voor de vele kinderen kwam tot stand door jINC Baas van Morgen, een organisatie die zich hard maakt voor gelijke kansen voor ieder kind, ongeacht afkomst of achtergrond. In heel het land waren kinderen daarom voor één dag de Baas van Morgen.

Boorsma: ,,Baas van Morgen heeft me gesterkt in de wetenschap dat scholen moeten blijven investeren in de talentontplooiing van leerlingen, voorál die met kwetsbare achtergronden. Postcode, sociale omgeving en het ontbreken van rolmodellen mogen nooit leiden tot kansenongelijkheid. En als het onderwijs dit niet doet, wie dan wél?”