TaalHelden publieksprijs naar groenmannen gemeente Leeuwarden

DEN HAAG - H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden heeft donderdag 24 januari voor de vijfde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt.

TaalHelden zijn mensen die een unieke bijdrage leveren aan een geletterd Nederland.

De jury, bestaande uit onder andere Abdelkader Benali en Anita Witzier, koos uit 37 genomineerden de winnaars. Voor het eerst in de geschiedenis van de TaalHeldenprijs zijn ook publieksprijzen uitgereikt. De uitreiking is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. De TaalHelden laten zien hoeveel het oplevert als je als volwassene beter leert lezen en schrijven. 

Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: ,,De TaalHeldenprijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan in het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Ofwel door zelf op cursus te gaan, ofwel als taalvrijwilliger, ofwel als organisatie. Met hun moed, doorzettingsvermogen en creativiteit halen deze helden laaggeletterdheid uit de taboesfeer. Met nog steeds 2,5 miljoen mensen in ons land die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, is dat heel erg belangrijk."

Groenmannen publieksprijs 
Grote steun van het publiek was er voor de mannen van de Buitendienst van de gemeente Leeuwarden. Al voor de klok ’s morgens zeven uur slaat, schuiven deze heren in de schoolbanken. Voor lees-, schrijf- of computerles op maat. Hun teammotto: niemand is te oud om te leren. ,,Wat ons verbindt is dat we het niet gek vinden om weer op les te gaan. Onze wereld wordt steeds groter. Dit gunnen we anderen ook."

De winnaars van de juryprijzen ontvingen een bedrag van 2.500 euro, dat zij mogen besteden aan een taalbevorderingsinitiatief naar keuze. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Achmea. De TaalHeldenprijs kan alleen plaatsvinden dankzij loyale steun van partners als Achmea en De VriendenLoterij. De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Kijk voor meer informatie en overige winnaars op www.taalheldenprijs.nl