SC Cambuur laat Go Ahead Eagles ontsnappen met gelijkspel

LEEUWARDEN - SC Cambuur is er maandagavond niet in geslaagd de eerste thuiszege van 2019 te boeken. De Leeuwarders kwamen tegen Go Ahead Eagles - na een late tegentreffer - niet verder dan 1-1.

De manschappen van trainer René Hake stijgen ondanks het puntenverlies van de negende naar de achtste plaats.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd ter nagedachtenis aan de overleden oud-trainer Jurrie Koolhof een minuut stilte in acht genomen. De geel-blauwen speelden als eerbetoon tevens met rouwbanden. Koolhof was al enige tijd ziek en mocht slechts 59 worden. 

Wedstrijdverloop

De Leeuwarders waren al in de achtste minuut kansrijk; Robert van Koesveld kopte krap aan over uit een corner. Nog net binnen het kwartier weerhield Xavier Mous zowel Paco van Moorsel als Istvan Bakx (rebound) van scoren. Kort daarop trad Hobie Verhulst reddend op na een doelpoging van Issa Kallon. In de twintigste minuut deed Kevin Jansen de bal tegen de lat ketsen; Conraad werkte de bal vervolgens tegen de touwen, maar wegens buitenspel werd er geen treffer toegekend. Van Koesveld, hij startte in de basis omdat David Sambissa afhaakte tijdens de warming-up, moest in de 27ste minuut geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Kevin van Kippersluis. Op het halfuur onderscheidde Mous zich opnieuw, dit keer op een diagonaal schot van Pieter Langedijk.

Voorsprong

In de 33ste minuut viel een afvallende bal voor de voeten van Kallon, hij bediende met een kort tikje Van Kippersluis die op zijn beurt - middels een schuiver vanaf rand zestien - doel trof: 1-0. Vier minuten voor de pauze kreeg Tyrone Conraad een prima mogelijkheid om de marge te verdubbelen, maar Verhulst keerde fraai. Op slag van rust stuitte ook Jaroslav Navrátil op de ijzersterke Mous en dus zochten de Leeuwarders met een krappe voorsprong de kleedkamer op. 

De wedstrijd werd zonder nieuwe wijzigingen hervat.

Go Ahead Eagles noteerde in de 54ste minuut de eerste serieuze doelpoging van de tweede helft; Bakx' schot bleek geen probleem voor Mous.

Rode kaart

Vrijwl exact op het uur kon Gino Bosz (ex-Cambuur) inrukken na zijn tweede gele kaart. In de 66ste minuut dacht Robertha heel even de 2-0 te mogen vieren; er werd namelijk erg laat gevlagd voor buitenspel, maar arbiter Van de Graaf ging wel mee in het oordeel van zijn assistent. Het enerverende duel bleef derhalve spannend met nog ruim een kwart speeltijd voor de boeg. Robertha (van dichtbij huizenhoog over) en aan de andere kant eerst Langedijk (kopbal) en daarna Bakx (schot naast) verzuimden, zo rond de tachtigste minuut, iets aan de stand te veranderen.

Zwakke eindfase kost zege

In de 89ste minuut kwamen de Deventenaren - op grond van het (zeker in ondertal) vertoonde spel verdiend - op gelijke hoogte; Jeff Stans pegelde de bal uit een vrije trap tegen de paal waarna de rebound voor Ronald Baas was: 1-1 en tevens eindstand.

Opstelling Cambuur

Mous, Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder, Van Koesveld ('27 Van Kippersluis), Jansen, Van den Beemt, Maulun, Kallon, Robertha, Conraad ('83 Rossi)

Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (1-0)

Scoreverloop: 1-0 Van Kippersluis ('33), 1-1 Baas ('89)

Scheidsrechter Van de Graaf gaf geel aan Van Koesveld (SC Cambuur), Van den Beemt (SC Cambuur), Van der Venne (Go Ahead Eagles) en rood (tweemaal geel, red.) aan Bosz (Go Ahead Eagles).

Aantal toeschouwers: 6921