Verrassende wisselwerking te zien bij expositie ‘Voorbij de Mens’

LEEUWARDEN - De grote lege ruimte in het voormalige pand van Baarsma, aan de Willemskade 22 te Leeuwarden, dient als tijdelijk onderkomen voor het uiteenlopende werk van vier kunstenaars.

Onder de titel ‘Voorbij de Mens’ onderzoeken zij het grensgebied tussen de individuele belevingswereld en het grotere perspectief, tussen binnenwereld en buitenwereld. Naast het meer monumentale werk van Rudi Stuve en Menno de Boer is de experimentele installatie ‘53 54’ van Koen Bekkema en het poëtische ‘papierwerk’ van Natasja Knap te zien.

De expositie biedt een interessante mix aan sferen. Lopend door de ruimte ervaar je letterlijk hoe de kunstenaars elk verschillende kanten van ‘De Mens’ belichten. Daar waar Stuve met zijn rauw geschilderde mensfiguren en non-portretten de aandacht wil vestigen op het sombere, donkere deel dat in elk van ons huist, laat het werk van de Boer juist de kwetsbare en vergankelijke kant zien. De vaak meer dan levensgrote foto’s geven door het gekozen formaat en medium het gevoel zelf deelgenoot te zijn van een intieme ontmoeting. Voor Bekkema is de persoonlijke ruimte veel groter dan alleen het tastbare. Hij maakt het bovenzinnelijke in de menselijke omgeving voor iedereen hoor- en zichtbaar door letterlijk geluid met beeld te mengen. Het verhalende werk van Knap ademt juist weer verstilling en ingetogenheid. Zoekend naar universele invulling vertellen de getoonde beelden over de behoefte onze herinneringen te beschermen, te bundelen en te bevatten, zonder anekdotisch te worden.

De tentoonstelling ‘Voorbij de Mens’ is een initiatief van de vier exposanten en is tot en met 1 maart te bezoeken. Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De kunstenaars zijn op verschillende dagen zelf aanwezig op de expositielocatie om te vertellen over hun werk. Voor meer informatie kunt u via e-mail contact opnemen met Rudi Stuve: info@rudistuve.nl