Friese dansvideo en beweging rondom Human Trafficking richt zich op voormalig Culturele Hoofdstad

REGIO - Slechts gekleed in een bevlekt oversized T-shirt en met kapot gedanste knieën werd met de dansvideo van Salvation Dance Centre uit Drachten ingezoomd op de gebroken, smerige wereld van Human Trafficking. Net voor de jaarwisseling is de dansvideo op social media gelanceerd.

Nu aan het begin van het nieuwe jaar vormt de sterke choreografie de basis van een voornemen die zowel aangrijpend als ingrijpend genoemd kan worden. Choreografe en initiatiefneemster Elza Postma heeft documentaires bekeken, met deskundigen gesproken en de Wallen bezocht om de keiharde feiten in beeld te brengen. ,,Als je prostitutie van zo dichtbij ziet, kun je er eigenlijk niet meer omheen: een vrouw kiest hier niet zelf voor", aldus Elza, die zich nu richt op landelijke bewustwording en betrokkenheid in de strijd tegen mensenhandel en prostitutie. Leeuwarden speelt als voormalig Culturele Hoofdstad een belangrijke eerste rol. Het is een uitgelezen kans om het nuttige met het aangename te verenigen. Immers ook onze eigen hoofdstad behoort tot de bekende prostitutie gebieden.

Doorleefd

De kennis en ervaringen die ze gedurende haar research opdeed is vertaald naar een aangrijpende choreografie. Met een team van zes meiden en twee jongens is de dans van begin tot eind doorleefd. Ook de andere dansers verdiepten zich in het thema, zodat de emotie overgebracht kon worden op een wijze die door merg en been gaat. De dag van de opnames was een intense dag maar de fysieke en mentale uitputting die dit project met zich meebracht zijn volgens de dansers niks vergeleken met de barre, mensonterende omstandigheden waarin de slachtoffers gedwongen moeten leven. Grof geweld, manipulatie, en misbruik zorgen voor gebroken levens en gestolen dromen. Zelf kent Elza een deel van de gebrokenheid omdat ze zelf seksueel misbruikt is. Toen ze tot de ontdekking kwam dat 90% van de vrouwen die vastzitten in prostitutie seksueel misbruik hebben meegemaakt, besloot ze om haar talent in te zetten en samen met anderen sterker uit de strijd te komen. 

Reacties

Vanaf het eerste moment dat de video online ging, stroomden de reacties binnen. Waaronder een waardevolle reactie van de internationale organisatie 'Free a Girl'. Yolanthe Sneijder Cabau zet zich voor deze organisatie in om meisjes uit de kinderprostitutie te bevrijden. Elza is van mening dat wanneer Nederland maatregelen treft, dit een grote invloed zal hebben op de rest van de wereld. Ons land wordt met prostitutie geassocieerd maar het allerergste is het grote misverstand eromheen. Namelijk dat vrouwen vrijwillig voor zo’n leven kiezen. Dit is ook wat leidt tot de instandhouding van het probleem. In bijna alle gevallen worden vrouwen gedwongen en gemanipuleerd door geweld, chantage en zelfs bedreigingen van hun eigen leven of die van dierbaren. Onder valse voorwendselen komen ze in deze 'business' terecht die in de praktijk neerkomt op uitbuiting. 

Cijfers en feiten 

In Nederland zitten tussen 4000 en 9000 vrouwen in de prostitutie, tussen 10% en 90% niet vrijwillig. Stel je voor dat het gaat om jouw zus, jouw vriendin of jouw dochter? De cijfers en de feiten liegen er niet om maar helaas worden ze zo weinig naar buiten gebracht. Vandaar dat Elza vindt dat het hoogtijd is om deze kwalijke zaak tegen het licht te houden. Dit alles vanuit het geloof dat zowel het mensenleven van een individu als leefomgeving, bevrijding en herstel zullen vinden. Haar visie en de kern van deze dans vormt dan ook het hart van de stichting die momenteel wordt opgericht. Vandaar het verlangen om dát aan het publiek te brengen door middel van optredens, voorlichtingen en events op verschillende locaties. Van scholen en theaters tot kerken. Oftewel cultuur en maatschappij met elkaar verbinden daar waar passie voor dans en hart voor de mensheid elkaar ontmoeten en versterken.

In actie komen 

Zelf laat ze weten niet meer stil te kunnen blijven zitten en dat ze haar ogen er niet meer voor kan sluiten. Zij vindt dat ze – als gezond en vrij mens – op moet staan en een stem moet zijn voor de mensen die dat zelf niet kunnen. ,,We hopen en bidden dat een beweging op gang wordt gebracht met een steeds groter wordende landelijke impact. Waarbij de maatschappij zelf de grootste bijdrage levert aan een leefbaar en veilig klimaat. Voor deze generatie en alle volgende generaties.” Elza is overtuigd van het feit dat wij met elkaar de generatie kunnen zijn die een einde kan maken aan dit grote schandaal. ,,Verandering begint bij onszelf, door niet langer passief te zijn maar in actie te komen. Op wat voor manier dan ook. Want niks doen, zwijgen is toestemmen!”

Kijk voor het hele (foto) verslag op www.salvationdancecentre.nl

Voor tips, vragen of op welke wijze dan ook steunen kunnen belangstellenden contact opnemen via: elza@salvationdancecentre.nl