Benefietconcert klezmerband Di Gojim voor behoud Zalen Schaaf

LEEUWARDEN - Di Gojim heeft haar wortels in Leeuwarden liggen. Dertig jaar geleden richtten muzikanten Tseard Nauta en Jaap Mulder hier de eerste klezmerband van Nederland op. Hun debuut hadden zij in Zalen Schaaf tijdens een anti-fascisme festival.

Vele theateroptredens en buitenlandse festivals later blijven zijn nog steeds 'hun Ljouwert' trouw. Zonder aarzelen zetten zij zich in ter behoud van dit stukje cultureel erfgoed. Voorafgaand aan het concert van Di Gojim spelen Mulder & Sons, het trio van Jaap Mulder met zijn twee zonen. Zij spelen eigen repertoire dat een mix is van Balkan-muziek en folkpop. Het concert vindt plaats op vrijdag 1 februari 2019, aanvang 20.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via vriendenvanschaaf@gmail.com en via 0614784574.

Di Gojim bestaat tegenwoordig uit maar liefst acht muzikanten en een zangeres. Naast frontman en klarinettist Jaap Mulder steelt Alysia van Horik de show. Deze jonge zangeres heeft een stem die kippenvel bezorgd en is letterlijk 'la grande dame' tussen het manvolk. Twee jonge muzikanten hebben zich bij de band aangesloten; Douwe Nauta (viool) en Ruben Mulder (toetsen) kregen de klezmer met de paplepel ingegoten en staan nu naast hun vaders op het podium. Met nieuw elan en een feestelijk programma vol muzikaal vuurwerk spat het speelplezier er vanaf. Virtuoos, melancholiek en met een gezonde dosis humor.

Jaap Mulder treedt ook op samen met zijn zonen David en Ruben. De twee zonen zijn nazaten van de familie Schaaf, zij het van de Oranje Bierhuis-tak. Beide jongemannen hebben het talent geërfd en zijn inmiddels aan hun muzikale vader gewaagd.