Gemeente Leeuwarden zoekt stembureauleden

LEEUWARDEN Wil jij helpen tijdens de verkiezingen en iets bijverdienen? Meld je dan aan als stembureaulid of (plaatsvervangend) voorzitter.

,,We zoeken helpers voor de Provinciale Staten- en Waterschap verkiezingen op woensdag 20 maart. Kun je niet op die dag? Op 23 mei vinden de Europese Verkiezingen plaats. Je mag natuurlijk ook vaker meehelpen", zo laat men weten namens de gemeente. Lees hieronder hoe jij je kunt aanmelden, wat er van jou wordt verwacht en wat jij van de gemeente kunt verwachten.

Als je ervoor kiest op 20 maart op een stembureau te helpen, ben je met twee collega’s verantwoordelijk voor een goed verloop van het stemmen. Je zorgt ervoor dat alle stemgerechtigden kunnen stemmen en ziet erop toe dat alles op een rechtmatige manier verloopt. 

Ieder stembureau heeft twee ploegen. De eerste ploeg is van 7.00 tot 11.30 uur en van 18.30 uur tot het einde van de werkzaamheden op het stembureau. De tweede ploeg werkt van 11.30 tot 18:30 uur en is om 21.00 uur weer op het stembureau voor de telling en de afronding van de werkzaamheden.

Vergoeding

Voor een lunch wordt gezorgd. Als stembureaulid ontvang je een vergoeding van €120,-. De (plaatsvervangend) voorzitter ontvangt €145,-.

Waaraan moet je voldoen?

  • Je bent minimaal 18 jaar oud op de dag van de verkiezingen
  • Je hebt mbo-niveau of hoger
  • Je bent stressbestendig, representatief en behulpzaam
  • Je spreekt vloeiend Nederlands
  • Kennis van verkiezingen is handig, maar je krijgt ook een online cursus of uitleg
  • Als stembureauvoorzitter heb je leidinggevende capaciteiten en cijfermatig inzicht, ben je besluitvaardig en in bezit van een mobiele telefoon en auto.

Centrale stemopneming?

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft gemeenten uitgenodigd mee te doen aan het experiment centraal stemmen tellen. De gemeente Leeuwarden doet daar mogelijk aan mee. Dit zou betekenen dat op de verkiezingsavond op alle stembureaus alleen de telling van de stembiljetten op partijniveau plaatsvindt. De telling op kandidaatniveau gebeurt de dag erna in het WTC. Ook bij het tellen in het WTC hebben we hulp nodig.

Wat ga je als teller doen?

Samen met twee andere tellers en een tafelvoorzitter zorg je op 21 maart voor een juiste uitslag van de verkiezingen. De dag begint om 8.30 uur in het WTC en de verwachting is dat om 17.00 uur alles afgerond zal zijn.

Vergoeding

Als teller ontvang je een vergoeding van €80,-. Voor de tafelvoorzitter is dat €100,-.

Aanmelden 

Belangstelling? Meld je dan voor 31 januari aan via www.leeuwarden.nl/nl/nieuws/stembureauleden-gezocht